17/3/22

Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου κατά τη Συνεδρία της Ολομέλειας της 17ης Μαρτίου 2022

 


Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου κατά τη Συνεδρία της Ολομέλειας της 17ης Μαρτίου 2022

Αναφορά της Προέδρου στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, η οποία τιμάται την 21η Μαρτίου κάθε έτους, καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1966 μετά τα τραγικά γεγονότα της 21ης Μαρτίου του 1960 στη Νότια Αφρική, όταν έχασαν τη ζωή τους δεκάδες και τραυματίστηκαν εκατοντάδες από αστυνομικά πυρά στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης φοιτητών κατά του Απαρτχάιντ, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη.

Έξι δεκαετίες περίπου αργότερα και ενώ σε πολλές χώρες ρατσιστικοί νόμοι και πρακτικές έχουν καταργηθεί με την επικύρωση σχεδόν παγκοσμίως της Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων, κάποιοι συνάνθρωποί μας εξακολουθούν να υφίστανται το στίγμα των φυλετικών διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας.

Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ρατσιστικών πράξεων και συμπεριφορών, τοξικής ρητορικής μίσους και καταπάτησης των βασικών αρχών ισότητας, που υπαγορεύουν επιτακτικά την ανάγκη λήψης μέτρων, με στόχο την αναθεώρηση προκαταλήψεων, προνομίων και κοσμοθεωρίας, αλλά κυρίως την ανάγκη για δράση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας για το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο δράσης για μία ανθρωποκεντρική, ψηφιακά ενδυναμωμένη Ευρώπη έως το 2030, που διαμορφώνει τον πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και προτείνει ένα σύνολο κοινωνικών στόχων εγκεκριμένων από τους ηγέτες και τις ηγέτιδες της ΕΕ στην κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο τον Μάιο του 2021. Εντός του πλαισίου ενίσχυσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, καταγράφεται και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2021 για την επέκταση του ευρωπαϊκού «καταλόγου εγκλημάτων», ώστε να περιλαμβάνει τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους βάσει κριτηρίων που ορίζονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας στα κράτη μέλη τη νομική βάση για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, του Συμβουλίου  της Ευρώπης (ECRI), προβαίνει ήδη σε συναντήσεις στην Κύπρο με κυβερνητικές και μη αρχές, με στόχο την προετοιμασία αξιολόγησης, στο πλαίσιο του 6ου κύκλου παρακολούθησης των κρατών μελών.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρούμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων ως μέρα αφύπνισης για όλα όσα μία ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία πρέπει να επιτελεί χωρίς διακρίσεις. Συμμετέχουμε στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων, του σεξισμού και της ρατσιστικής βίας και παράλληλα συμβάλλουμε στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία,  προωθώντας ενεργά την ισότητα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.  Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, αναγνωρίζουμε το καθήκον μας για τη θέσπιση νομοθεσιών προς αναχαίτιση κάθε μορφής ρατσισμού και διάκρισης και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλους τους πολίτες σε από κοινού ανάληψη δράσεων, με τις οποίες να εμπεδώνεται η προσήλωση σε αξίες, όπως ο ανθρωπισμός, η κοινωνική συνοχή και η ειρηνική συνύπαρξη των ατόμων.

Αναφορά της Προέδρου για την Ημέρα Μεσογείου

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Ημέρα της Μεσογείου με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου το 2008.

Ως ιδρυτικό μέλος της Συνέλευσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά την Ημέρα αυτή, που φέτος είναι αφιερωμένη στον ρόλο των Κοινοβουλίων στην Προστασία του Πλανήτη και της περιοχής της Μεσογείου. Η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η επίτευξη της βιωσιμότητας εντάσσονται στις θεματικές προτεραιότητες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, όπως και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Μεσόγειος, οίκος πλούσιας βιοποικιλότητας και ανεκτίμητων οικοσυστημάτων, επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, αλλά και από τη ρύπανση σε ξηρά και θάλασσα, με ολέθριες συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες. Με αύξηση της θερμοκρασίας σε ρυθμούς κατά 20% ταχύτερους συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο και με προβλεπόμενη την άνοδο της στάθμης της θάλασσας πέραν τους ενός μέτρου έως το 2100, η Μεσόγειος θα αποτελεί την ταχύτερα θερμαινόμενη και την πιο αλμυρή θάλασσα στον πλανήτη μας. Πολλές περιοχές της Μεσογείου πλήττονται συχνά από ξηρασία, πλημμύρες, πυρκαγιές, έλλειψη πόσιμου νερού και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία απειλούν, όχι μόνο τη φυσική, αλλά και την οικονομική επιβίωση των τοπικών πληθυσμών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των καιρών και θέτοντας ως προτεραιότητα τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ώστε να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθεί τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που σκοπούν στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια βιώσιμη για το περιβάλλον ανάπτυξη.

Στους φετινούς εορτασμούς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου για την Ημέρα της Μεσογείου 2022 περιλήφθηκε και διαγωνισμός ζωγραφικής μεταξύ μαθητών δημοτικών σχολείων, με θέμα «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην Προστασία του Πλανήτη και της περιοχής της Μεσογείου». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και μαθητές από δημοτικά σχολεία της Κύπρου, οι οποίοι αποτύπωσαν περίτεχνα τις ιδέες τους για την προστασία του πλανήτη, ξεδιπλώνοντας τη δημιουργικότητά τους με εμφανή ενθουσιασμό και αγάπη.

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της Μεσογείου. Πρέπει η Μεσόγειος να καταστεί χώρος περιβαλλοντικής ασφάλειας, οικολογικής συνείδησης, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου, ως βασική προϋπόθεση στις προσπάθειές μας για επίτευξη συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην πολύ ευαίσθητη περιοχή μας.

Αναφορά της Προέδρου στην Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Η 22α Μαρτίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, ένα βασικό αγαθό στο οποίο η πρόσβαση επιβάλλεται να είναι καθολική και χωρίς διακρίσεις.  Ο ΟΗΕ, δεδομένης της παγκόσμιας κρίσης για το νερό, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει όλα τα κράτη, ώστε να αναλάβουν δράσεις για θέματα που σχετίζονται με το νερό, έχει θέσει την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων σε κεντρική θέση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στους στόχους του για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το νερό έχει τεράστια και πολυδιάστατη αξία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και ως εκ τούτου, η πρόσβαση σε αυτό συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και προαπαιτούμενο για την προστασία από τις μολυσματικές ασθένειες, που βλάπτουν σοβαρά την ανθρώπινη υγεία και συχνά οδηγούν στον θάνατο.  Η περίοδος της πανδημίας έχει καταδείξει με σαφή τρόπο ότι το νερό αποτελεί απαραίτητο σύμμαχο της ανθρωπότητας για την προστασία της από τη μετάδοση του κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται την πρόσβαση σε καθαρό νερό με τραγικό αντίκτυπο στις συνθήκες διαβίωσης, την αξιοπρέπεια και την υγεία τους.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για τη φετινή χρονιά είναι τα υπόγεια ύδατα, ένας ανυπολόγιστης σημασίας πόρος, που όμως συχνά παραβλέπεται, καθώς βρίσκεται εκτός του οπτικού μας πεδίου.  Ο ρόλος των υπόγειων υδάτων είναι ζωτικός όσον αφορά τις καλλιέργειες, τη βιομηχανία και την οικονομία, γι’ αυτό η προστασία τους αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο για την πρόληψη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων και κατ’ επέκταση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων υπογραμμίζουμε την ανάγκη για αδιάλειπτη καλλιέργεια υδατικής συνείδησης, αλλά και για τη χάραξη πολιτικής για τον έλεγχο και την προστασία των υπόγειων υδάτων με βάση όλες τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διασφαλίσουμε τη ζωή στον πλανήτη μας.

 Αναφορά της Προέδρου για την Βράβευση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος

Στo πλαίσιo των εργασιών της 16ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, που έλαβε χώρα στις 9 και 10 Μαρτίου 2022, στο Ντουμπάι, η Συνέλευση, μέσα από το θεσμό των ετήσιων βραβείων της, τίμησε εξέχουσες προσωπικότητες και οργανισμούς, οι οποίοι με τη δράση τους συμβάλλουν στην προώθηση των σκοπών και των στόχων και της Συνέλευσης και στη συνεργασία μεταξύ των λαών της Μεσογείου.

Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή να ανακοινώσω σήμερα και ενώπιον της Ολομέλειας, ότι το Καραϊσκάκειο ίδρυμα, του οποίου την υποψηφιότητα πρότεινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βραβευθέντες από τη Συνέλευση. Η βράβευση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου του πολυσχιδούς έργου του Ιδρύματος, εντός και εκτός Κύπρου, και του ρόλου του ως γέφυρας μεταξύ των λαών της περιοχής.

Μέσα από το εξαίρετο επιστημονικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί και την πλούσια δράση του στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα υπερβαίνει τα όρια της (μικρής) Κύπρου, κάνοντας μας περήφανους για την όλη συνεισφορά του στον τομέα της επιστήμης, αλλά και για την ανεκτίμητη προσφορά του και αλληλεγγύη του προς την κυπριακή κοινωνία.

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να εκφράσω, για ακόμα μία φορά, θερμά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο και όλο το προσωπικό του Ιδρύματος για το θεάρεστο έργο που επιτελούν.