10/11/21

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια του «Πάρκου Κυπρο-Αρμενικής Φιλίας»


 

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια του «Πάρκου Κυπρο-Αρμενικής Φιλίας»

Η φιλία που δένει τους λαούς μας έχει πολύ βαθιές ρίζες. Έχει σφυρηλατηθεί και έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα των αιώνων. Έχει επισφραγιστεί μέσα από ιερούς σκοπούς και αγώνες για την επιβίωση μας. Ακολουθώντας τ’ αχνάρια αυτής της ιστορικής διαδρομής  οδηγηθήκαμε σήμερα εδώ, στην οδό Αρμενίας, κοντά στο σημείο που λειτουργούσε το ιστορικό σχολείο Μελκονιάν, για να εγκαινιάσουμε το «Πάρκο Κυπρο-Αρμενικής Φιλίας».

Ένα πάρκο που αναδεικνύει το ιστορικό βάθος της εδώ παρουσίας της αρμενικής κοινότητας, αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών Κύπρου και Αρμενίας. Ένα ακόμα αποτύπωμα της αρμενικής κοινότητας ως αναπόσπαστου μέρους της κυπριακής κοινωνίας.

Είναι λοιπόν με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής και πραγματικά μεγάλης χαράς, που βρίσκομαι εδώ, μαζί σας σήμερα, εγκαινιάζοντας έναν χώρο - σύμβολο που θα αποτελέσει κοινό σημείο συνάντησης μας.

Η ενσωμάτωση της κοινότητας στην κυπριακή κοινωνία αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο κάθε Αρμενοκύπριου και Αρμενοκύπριας, στο πρόσωπο του καθενός και της καθεμίας από εσάς, με διαχρονικά λαμπρά παραδείγματα στους τομείς των τεχνών, των γραμμάτων, της επιστήμης, του επιχειρείν και της πολιτικής.

Η ίδρυση και λειτουργία εκ μέρους της αρμενικής κοινότητας σχολικών και άλλων ιδρυμάτων και οργανωμένων συνόλων όπως για παράδειγμα των χορωδιών και των χορευτικών συγκροτημάτων που έδωσαν ζωή στην αποψινή εκδήλωση, εμπλουτίζει και συνεισφέρει με ιδιαίτερο τρόπο στην κυπριακή πολιτιστική ταυτότητα.

Τους λαούς της Κύπρου και της Αρμενίας ενώνουν επίσης οδυνηρές εμπειρίες, κατατρεγμοί και κακουχίες που μας οδήγησαν στους δρόμους της προσφυγιάς και της διασποράς. Στην Κύπρο, στον κοινό μας τόπο, μετράμε ακόμη τις πληγές μας και βιώνουμε καθημερινά τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής, που διέκοψε τόσο βίαια την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας και που κρατά σκλαβωμένους τους τόπους, τις εκκλησίες και τις περιουσίες μας.

Η Κύπρος θα συνεχίσει, όπως έπραττε πάντοτε, να προσφέρει την αμέριστη συμπαράστασή της σε κάθε ζήτημα που απασχολεί τον αδελφό λαό της Αρμενίας και να εκφράζει με κάθε τρόπο αλληλεγγύη στα δεινά που του επέφερε ο πόλεμος.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ας κρατήσουμε λοιπόν από τα εγκαίνια του πάρκου αυτού το μήνυμα της σημασίας της ειρηνικής συνύπαρξης. Για την Κύπρο και το μέλλον που αξίζει στις νεότερες γενεές. Όπου θα μπορούν κάθε νέος και νέα της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ονειρεύονται και να δημιουργούν σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας.

Ανυπομονώ λοιπόν να περπατήσω με περηφάνια στο «Πάρκο Κυπρο-Αρμενικής Φιλίας». Ένα έργο πρωτοβουλίας του αγαπητού κ. Μαχτεσιάν σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές.

Κύριε Μαχτεσιάν, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη συνολική προσφορά σας και να σας ευχαριστήσω που μας καθιστάτε κοινωνούς σε αυτές τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις. Στο πρόσωπο σας εκτείνω τις ευχαριστίες μου σε όλες τις Αρμένισσες και όλους τους Αρμένιους της Κύπρου, με ειλικρινή αγάπη και εκτίμηση. Και να γνωρίζετε ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας. Πάντα συνοδοιπόροι. Η πόρτα μου είναι και θα είναι πάντα ανοικτή για εσάς.

Ευχαριστίες, λοιπόν, σε όλους όσοι εργάστηκαν για το έργο αυτό και για την αποψινή εκδήλωση. Ιδιαίτερα, στον Δήμο Στροβόλου για τη φιλοξενία του πάρκου πρωτίστως και τη δική μας φιλοξενία εδώ απόψε.

Είμαι βέβαιη ότι αυτό το πάρκο-σύμβολο θα αξιοποιηθεί δεόντως προς διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της Κυπρο-Αρμενικής φιλίας και αλληλεγγύης.

Σας ευχαριστώ.