21/10/21

Διμερείς επαφές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην Αθήνα

 


Διμερείς επαφές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην Αθήνα

Στο περιθώριο της  Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φιλοξένησε η Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2021, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) κα Valentina Matvienko και την Αντιπρόεδρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου κα Lotta Johnsson Fornarve.

Κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κα Matvienko, επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου ευχαρίστησε τη Ρωσίδα ομόλογό της για τη διαχρονική και συνεπή στήριξη που παρέχει η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην υπόθεση της Κύπρου. Η κα Matvienko επανέλαβε ότι η Ρωσία θα παραμείνει πιστός σύμμαχος της Κύπρου υποστηρίζοντας τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών. Η κα Δημητρίου ενημέρωσε επίσης την κα Matvienko για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται στην ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι ενίσχυσης των διακοινοβουλευτικών σχέσεων, επαναδραστηροποίησης των Ομάδων Φιλίας μεταξύ των δυο Σωμάτων και ενίσχυσης των ανταλλαγών τόσο στο διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο.  

Κατά τη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου, κα Johnsson Fornarve, η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε για τη θέση αρχών και τη στήριξη της Σουηδίας όσον αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τη συνεισφορά της χώρας στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Συζητήθηκαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν στην ισότητα των δυο φύλων, στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και στην ανάγκη θέσπισης των αναγκαίων σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Εξάλλου, η κα Δημητρίου εξήρε την πρόοδο που έχει επιτύχει η Σουηδία σε θέματα ισότητας, αναφέροντας ότι η χώρα αποτελεί πρότυπο στα θέματα αυτά.