13/10/21

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή βράβευσης των αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο

 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή βράβευσης των αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς που σας καλωσορίζω στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση που πραγματοποιείται προς τιμή των αθλητών μας, που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Αγαπητές αθλήτριες, αγαπητοί αθλητές, θα ήθελα πριν από την όποια άλλη αναφορά να υπογραμμίσω πως η σημερινή σεμνή τελετή δεν αποτελεί τίποτα πέραν από ό,τι το αυτονόητο επιτάσσει: Την απόδοση από μέρους της Πολιτείας της οφειλόμενης τιμής και επαίνου στην καθεμία και τον καθένα από εσάς, ως έμπρακτη αναγνώριση της επάξιας εκπροσώπησης της Κύπρου.

Τα δύο ολυμπιακά μετάλλια, οι διακρίσεις, οι τιμητικές θέσεις, ως επίσης η συμμετοχή και μόνο στην κορυφαία αθλητική αυτή διοργάνωση που σας κατατάσσει στην παγκόσμια ελίτ των αγωνισμάτων σας, έδωσαν το δικαίωμα η δική σας επιτυχία να θεωρείται ταυτόχρονα και επιτυχία της πατρίδας μας.

Πρωτίστως, όμως, είμαστε περήφανοι αφού πέραν τον επιδόσεων ξεχωρίσατε για το παραδειγματικό ήθος που επιδείξατε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Τιμώντας με την παρουσία σας και τις επιδόσεις σας τη χώρα μας και τη σημαία της, καταστήσατε τους εαυτούς σας τους καλύτερους πρεσβευτές της. Η υπομονή, η επιμονή, η αφοσίωση και η αυτοπειθαρχία που επιδεικνύετε στην καθόλα επίπονη προσπάθεια προς την επιτυχία, καθιστούν το δικό σας αγωνιστικό πρότυπο, πηγή έμπνευσης. Ιδιαιτέρως, λαμβάνοντας υπόψη πως κατά τη φετινή χρονιά, μέσα από τις καλά γνωστές συνθήκες αναγκαστήκατε να προετοιμαστείτε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εξαιτίας της πανδημίας.

Πάρα ταύτα, το πείσμα, ο ζήλος και η υπερπροσπάθεια που καταβάλατε στο σύνολό σας, οι αθλήτριες, οι αθλητές και οι προπονητές σας, όπως αι οικογένειές σας, σάς έδωσαν στον καθένα ένα ξεχωριστό μήνυμα αισιοδοξίας.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που συμβάλλετε ως καθοριστικός πυλώνας στη στρατηγική προσέγγιση που προωθούμε από την πλευρά μας ως Πολιτεία για τον αθλητισμό.

Αναγνωρίζοντας, τις δυνατότητες όλων των αθλητών μας και την προοπτική για περαιτέρω πρόοδο και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, βασική επιδίωξή μας είναι η συνεχής στήριξη, αναβάθμιση και ορθολογιστική ανάπτυξη του Αθλητισμού στον τόπο μας.

Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι για την πλήρη προσήλωση και συνέπειά μας, όσον αφορά την υλοποίηση των σχεδιασμών που υιοθετούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Επιτρέψτε μου, προς επιβεβαίωση τούτων, να αναφέρω επιγραμματικά ότι, μεταξύ άλλων, πάντα σε συνεργασία με τον κατεξοχήν αρμόδιο φορέα, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, προχωρήσαμε:

• Στη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό.

• Στην ενίσχυση των προγραμμάτων αναπτυξιακού αθλητισμού.

• Στην υιοθέτηση του Νέου Σχεδίου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών Υψηλής Επίδοσης. Ένα θέμα που διαχρονικά εκκρεμούσε και που ήταν ένα πάγιο δικαιολογημένο απόλυτα και ελάχιστο αίτημα των αθλητών μας.

• Στην αύξηση των επιχορηγήσεων των αθλητών, των Σωματείων και των ακαδημιών.

• Στην εφαρμογή του Κώδικα Καλής Διακυβέρνησης, προς την εντατικοποίηση των ελέγχων των ομοσπονδιών και την όσο το δυνατό πιο ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους πόρων.

• Στην ετοιμασία νέων κριτηρίων χρηματοδότησης των αθλητικών οργανισμών.

• Στην ολιστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων αθλητικών εγκαταστάσεων. Αναφέρω ότι από το 2018 και εντεύθεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό εξέλιξη ακόμη 62 έργα πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

• Στη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Νόμου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

• Στην εφαρμογή σειράς στοχευμένων μέτρων για την καταπολέμηση και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας το πλήγμα που δέχθηκαν οι αθλητές και οι αθλητικοί σύλλογοι, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο την προηγούμενη όσο και τη φετινή χρονιά, θέσαμε ως προτεραιότητα τη στήριξή τους, στο μέτρο πάντοτε του δυνατού.

Στο πλαίσιο αυτό:

• Τα πλεονάσματα από τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το 2020, ύψους μισού, περίπου, εκατομμυρίου ευρώ, κατανεμήθηκαν στα αθλητικά Σωματεία στη βάση συγκεκριμένων αθλητικών κριτηρίων.

• Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Ιανουάριο, Ειδικό Σχέδιο, δαπάνης ύψους 600 χιλιάδων ευρώ, με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων σε Μη Κερδοσκοπικούς Αθλητικούς Οργανισμούς που είναι εγγεγραμμένοι στο Αθλητικό Μητρώο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

• Πέραν της ετήσιας στήριξης που παρέχει ο ΚΟΑ εγκρίθηκε επιπλέον χορηγία ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, στους αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, με ειδική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την καλύτερη και αποδοτικότερη προετοιμασία τους.

Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι πρώτιστο μέλημά μας παραμένει η διαμόρφωση ενός αθλητικού γίγνεσθαι που θα συνάδει με τις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και θα δίδει σε εσάς τους αθλητές, αλλά και τους προπονητές σας, τις δυνατότητες να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις ικανότητές σας.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι μέσα από τις εισηγήσεις, τις προτάσεις και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, με όλους τους εμπλεκόμενους, θα γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί ως Πολιτεία, θα υιοθετήσουμε μέτρα που θα είναι ανάλογα άλλων προηγμένων χωρών.

Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον ΚΟΑ όσο και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, για τον επιτυχή συντονισμό της παρουσίας μας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Εύχομαι μια, επίσης, παραγωγική και εποικοδομητική συνεργασία, με στόχο την επιτυχή συμμετοχή μας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, με την ελπίδα και την ευχή για ακόμη μεγαλύτερες και καλύτερες επιδόσεις.

Αγαπητοί τιμώμενοι και τιμώμενες, στο σύνολό σας, καταθέτοντας την ψυχή σας στους αγωνιστικούς χώρους, με πολύτιμους υποστηρικτές και συμπαραστάτες σας τους προπονητές και τις οικογένειές σας, μας γεμίσατε με δικαιολογημένη περηφάνεια συμβάλλοντας, παράλληλα, ο καθένας από εσάς τα μέγιστα στην πορεία του κυπριακού αθλητισμού που όλοι χαιρόμαστε σήμερα. Και για αυτό σας είμαστε ευγνώμονες.

Θέλω να είστε βέβαιοι ότι η στήριξη της Πολιτείας στις υψηλές προσπάθειές σας είναι και θα παραμείνει για εμάς προτεραιότητα.

Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία για σας, τις οικογένειές σας και την πατρίδα μας.