1/10/21

Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου


Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος εκπροσώπησε σήμερα την Ελληνική Κυβέρνηση στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση συμμετέχουμε σήμερα στους εορτασμούς της 61ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η φετινή επέτειος έχει ξεχωριστή σημασία καθώς συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, την Εθνική Παλιγγενεσία, την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.


Στη μεγάλη αυτή επέτειος για την Ελλάδα, τους Έλληνες, τον Ελληνισμό και το Έθνος μας τιμούμε όλους τους ήρωες του ’21, τιμούμε επίσης τους Κύπριους αδελφούς μας, αυτούς που πολέμησαν με αυταπάρνηση και ηρωισμό στο πλευρό των Ελλήνων, με λαμπρό παράδειγμα την ηρωική φάλαγγα των Κυπρίων και έδωσαν το αίμα τους κατά το ’21. Στη μάχη των Αθηνών, στην έξοδο του Μεσολογγίου και αλλού.

Σήμερα, λοιπόν, κατά την επέτειο της Ανεξαρτησίας υποκλινόμαστε και αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους τους Κυπρίους και Ελλαδίτες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να την ελευθερία και ανεξαρτησία του Κυπριακού Ελληνισμού. Τιμούμε τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους μαχητές που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Είναι μακρύς ο κατάλογος των Κυπρίων ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους. Καραολής, Δημητρίου, Αυξεντίου, Παλληκαρίδης. Αργότερα Ισαάκ, Σολωμού, πάρα πολλοί. Η θυσία τους παραμένει επίκαιρη πάντοτε και χαράσσει τον δρόμο για την κοινή πορεία που έπρεπε και πρέπει να ακολουθήσουμε για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Μια λύση απολύτως εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που σκίζεται από ένα εσωτερικό τείχος, αυτό που σκίζει το έδαφος της και τις καρδιές μας.

Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου για τη δικαίωση του αγώνα της. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κυπριακός λαός.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα, ως κράτη μέλη της ΕΕ, συντονίζουμε τις ενέργειες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Παράλληλα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών, αποτελώντας πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την άλλη μεριά η αναθεωρητική, αποσταθεροποιητική και παραβατική στάση της Τουρκίας απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνηση μας καθώς και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων μας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε αλλά και θα εμβαθύνουμε τη διμερή αμυντική συνεργασία μας η οποία βασίζεται στην αδελφική, στρατηγική σχέση μας με σκοπό την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης και απειλής.

Τελειώνοντας, θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ για αυτή τη μεγαλειώδη παρέλαση, τα αξιόμαχα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που με υψηλό φρόνημα και αίσθημα καθήκοντος αποτελούν άξιους συνεχιστές των αγώνων του Ελληνισμού και υπερασπιστές της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της Κύπρου. Χρόνια πολλά σε όλους».