30/6/21

Δήλωση του κ. Χάρη Ι. Πογιατζή, Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με το σφαγείο της εταιρείας Cypra, κατά την επίδοση της Έκθεσης της Επιτροπής στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

 


Δήλωση του κ. Χάρη Ι. Πογιατζή, Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με το σφαγείο της εταιρείας Cypra, κατά την επίδοση της Έκθεσης της Επιτροπής στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Έχουμε μόλις τώρα παραδώσει την Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Η Έκθεση είναι ομόφωνη σε όλα τα κεφάλαια που καλύπτει.  Αποτελείται από 96 δακτυλογραφημένες σελίδες. Κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής 18 μάρτυρες. Τα πρακτικά καλύπτουν 615 δακτυλογραφημένες σελίδες. Κατατέθησαν 74 τεκμήρια κατά τις ακροάσεις, ενώ περισυνελέγησαν από διάφορα Τμήματα συνολικά 490 τεκμήρια, πολλά από τα οποία είναι ογκώδης φάκελοι.

Σημειώνουμε ότι εξετάστηκαν και άλλα θέματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην Έκθεση, εφόσον η Επιτροπή ενέκρινε ότι δεν ήταν καθοριστικής σημασίας.

Η Έκθεση αποτελείται από 6 Κεφάλαια. Το Κεφάλαιο 1, «Εισαγωγή», περιγράφει τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Επιτροπή για τη σύνταξη της Έκθεσης.  Συγκεκριμένα, αφού μελετήθηκαν οι όροι εντολής, η Επιτροπή απευθύνθηκε σε αρμόδια Τμήματα για να της αποσταλούν συγκεκριμένα έγγραφα.  Τονίζουμε ότι από όλα τα Τμήματα υπήρξε άμεση ανταπόκριση στο εν λόγω αίτημα.  Με αυτό τον τρόπο η Επιτροπή εφοδιάστηκε με χιλιάδες σελίδες εγγράφων, τα οποία, σε πρώτο στάδιο, μελετήθηκαν, αξιολογήθηκαν και καθορίστηκαν τα  θέματα που έχριζαν μελέτης.

Το Κεφάλαιο 2 τιτλοφορείται «ΚΣΚ».  Εξετάστηκε η πορεία του πριν από την αναστολή εργασιών του, στις 30/10/2013.  Ακολούθως οι προσπάθειες για ενοικίαση, εκμετάλλευση και διάλυσή του και τέλος παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αθέμιτες παρεμβάσεις και/ή διαρροές εγγράφων προς τις ερευνώμενες εταιρείες.  Όπως καταγράφεται λεπτομερώς στο εν λόγω Κεφάλαιο, δεν διαπιστώθηκε κάτι μεμπτό.

Το Κεφάλαιο 3 τιτλοποιείται «Τέλη Επιθεώρησης Ελέγχων». Είχαμε διαπιστώσει ότι τόσο το ΚΣΚ όσο και η CYPRA, όφειλαν καθυστερημένα τέλη προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Στο πλαίσιο της εξέτασης διαπιστώσαμε ότι η CYPRA είχε προβεί το Δεκέμβριο του 2014 σε διακανονισμό του ποσού περίπου €936.108 δια μηνιαίων δόσεων από €10.000 έκαστη. Ο εν λόγω διακανονισμός δημιουργούσε κάποιες υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση της CYPRA. Το θέμα εξετάστηκε και η Επιτροπή έκρινε ότι ίσως να υπάρχει θέμα περαιτέρω διερεύνησης. Σημειώνουμε όμως ότι ο Κτηνιατρικός Λειτουργός που υπέγραψε το διακανονισμό έχει ήδη αφυπηρετήσει.

Το Κεφάλαιο 4 αφορά στα ζωικά απόβλητα. Στο κεφάλαιο αυτό δόθηκε πιο πολλή μαρτυρία, αλλά διαπιστώσαμε ότι η πλείστη από αυτή ήταν εκτός όρων εντολής. Ο λόγος είναι ότι από το 2013 μέχρι και σήμερα, υπάρχει μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και Ελεγκτική Υπηρεσία. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, συμμετέχει ως παρατηρητής στις διαδικασίες προσφορών. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Υπήρξαν αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο Υπηρεσιών για επίδειξη εύνοιας προς τη μία ή άλλη εταιρεία. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάσαμε και το τι είχε αναφέρει ο αείμνηστος τέως Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος σε συζήτηση στη Βουλή στις 26/11/2020. Δυστυχώς, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής και απεβίωσε πρόωρα, χωρίς να έχει δοθεί ευκαιρία να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής. Οι ισχυρισμοί του όμως είναι ενώπιον της Επιτροπής και εξετάστηκαν. Στο πλαίσιο του Κεφαλαίου αυτού διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Μέσα, ίσως, στον υπερβολικό ζήλο, κάποιοι να υπερέβησαν τα όρια της δεοντολογίας, χωρίς όμως να τους αποδίδονται οποιαδήποτε αλλότρια κίνητρα.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ίσως να υπήρξε κάποια διαρροή εγγράφων, όχι εμπιστευτικής φύσης, για τις οποίες καταγράφει τις απόψεις της.

Το Κεφάλαιο 5 αναφέρεται σε διάφορες παρανομίες των ερευνώμενων εταιρειών, ιδιαίτερα της CYPRA. Ελέγξαμε τις διάφορες παρανομίες της CYPRA και το κατά πόσον τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα ενήργησαν πλημμελώς ή επί σκοπώ υποβοήθησής της.

Διαπιστώσαμε ότι καταχωρίστηκαν πολλές δικαστικές διαδικασίες, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι υπήρξαν λάθη και/ή παραλείψεις που δεν οδήγησαν σε επιτυχές αποτέλεσμα. Αποδίδονται κάποιες ευθύνες σε κάποια τμήματα και στο τελευταίο Κεφάλαιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι εισηγήσεις τις Επιτροπής, υποβάλλονται εισηγήσεις για πιο τακτικούς ελέγχους από τα αρμόδια τμήματα.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι για τη Γενική Λογίστρια, δεν προκύπτει οτιδήποτε για προσωπική της ανάμειξη ή κατάχρηση της θέσης που κατέχει. Όσον αφορά στη CYPRA, η Επιτροπή διαπίστωσε αυθαίρετη συμπεριφορά και εκμετάλλευση των χρονοβόρων διαδικασιών, είτε δικαστικών, είτε διοικητικών για συντήρηση των παρανομιών.