28/4/21

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου για τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό


 

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου για τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα, νωρίς το απόγευμα, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergey Lavrov και τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, κ. David Hale.

Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της Άτυπης Διάσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα.

Οι κ.κ. Lavrov και Hale επανέλαβαν τη στήριξη της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην όλη προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός τους πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα των ΗΕ για την επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για Εξωτερικές Υποθέσεις και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Josep Borell κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της Άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη. Ο ΥΕ επανέλαβε την δημοσίως διακηρυγμένη θέση της ΕΕ, η οποία έχει ξεκάθαρα διαβιβασθεί σε όλους τους συμμετέχοντες στη Γενεύη, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του πλαισίου της ΔΔΟ και ότι καμιά άλλη μορφή λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Borell αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για το μέλλον των Ευρωτουρκικών Σχέσεων που είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο κ. Yantao Liu.