6/11/20

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή παράδοσης ασθενοφόρου από τον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα»

 


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή παράδοσης ασθενοφόρου από τον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα»

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση που σας υποδέχομαι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβω το ασθενοφόρο που προσφέρει ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα», προς το κράτος και πιο συγκεκριμένα προς τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’.

Θα ήθελα, ως εκ τούτου, προ τις όποιας άλλης αναφοράς, να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας και του συνόλου των πολιτών, στην Πρόεδρο κα Έλενα Τριανταφυλλίδη και τα μέλη του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», όχι μόνο για την παράδοση του ασθενοφόρου, αλλά ιδιαίτερα για τη συνολική δραστηριότητα που αναπτύσσουν με στόχο την ενίσχυση των ευγενών στόχων που διέπουν τη λειτουργία του.

Στόχων, οι οποίοι, με πρωτεργάτη την αγαπητή Στέλλα Κυριακίδου και μία ομάδα πολιτών, που βίωσαν την πρόωρη γέννηση παιδιών και την ανάγκη ιατρικής υποστήριξης,  ανέπτυξαν όραμα και δράσεις για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα πρωτοστατεί στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και τη βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών για θέματα που αφορούν την προωρότητα.

Έκτοτε, και μετρώντας πλέον τον έκτο χρόνο λειτουργίας του, ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα», σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών και σε πλήρη συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ανέπτυξε μία ανεκτίμητου αξίας εθελοντική κοινωνική προσφορά.

Μέσα από τις δράσεις του, κατάφερε να σταθεί πολύτιμος συμπαραστάτης και αρωγός, τόσο των οικογενειών των πρόωρων γεννήσεων όσο και της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’.

Θεωρώ σημαντικό να σημειώσω προκειμένου να κατανοήσει κανείς τη σημασία της ευρύτερης δράσης του Συνδέσμου, αφενός την αυξητική τάση της προωρότητας τις τελευταίες δεκαετίες ανά το παγκόσμιο και αφετέρου την ειδική αντιμετώπιση και φροντίδα που χρήζουν τα πρόωρα μωρά μετά τη γέννησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο που παραδίδει σήμερα ο Σύνδεσμος, διαθέτοντας υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τεχνολογία, αποτελεί υψίστης σημασίας συμβολή για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση του υψηλού έργου που επιτελείται στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων.

Μιας Μονάδας η οποία χάρη στη σκληρή δουλειά, την υπευθυνότητα και τη διαχρονική αφοσίωση του άριστα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που τη στελεχώνει, αποτελεί σταθμό και σημείο αναφοράς για την πατρίδα μας.

Και είναι πράγματι σημαντική επιτυχία για τον τόπο μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, το γεγονός ότι μέσα από την άριστη λειτουργία της Μονάδας,  η βιωσιμότητα των νεογνών στην Κύπρο διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, με ποσοστό βιωσιμότητας το 98%.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της Μονάδας, ως του μοναδικού κέντρου στην Κύπρο που εξυπηρετεί τα εν λόγω περιστατικά, καλύπτοντας επίσης τις Βρετανικές Βάσεις και τις κατεχόμενες περιοχές, και χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, λόγω της αυξητικής, ως προανέφερα, τάσης των πρόωρων γεννήσεων, μέλημά μας παραμένει η με κάθε τρόπο ενίσχυση της λειτουργίας της.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωρήσαμε στην κτιριολογική αναβάθμιση και στελέχωση με περαιτέρω προσωπικό και εξοπλισμό  της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ενδυναμώνοντας τον επικουρικό της ρόλο προς την κύρια Μονάδα της Λευκωσίας.

Την ίδια στιγμή, κα. Τριανταφυλλίδη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εισηγήσεις σας όσο και των άλλων Συνδέσμων που εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση, μελετάται διεξοδικά η βέλτιστη αναβάθμιση και επέκταση, το συντομότερο δυνατόν, της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων, ως επίσης του Μακάρειου Νοσοκομείου γενικότερα.

Ενόψει και της  17ης Νοεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε να παρέχουμε στα πρόωρα νεογνά, υψίστης ποιότητας εξειδικευμένη φροντίδα

Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο στόχος που θέσαμε εξαρχής, τοποθετώντας στην ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας την εφαρμογή και την υλοποίηση της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης στον τόπο, αυτής του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Αντιλαμβανόμενοι το δικαίωμα στην υγεία ως δική μας υποχρέωση, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο, με επίκεντρο τον ασθενή και βασισμένο στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, θα εξασφαλίζει στον κάθε ένα των πολιτών δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Καταλήγοντας θα ήθελα για ακόμη μία φορά να συγχαρώ την Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» για τη γενναιόδωρη προσφορά του ασθενοφόρου, και δεν θα παραλείψω να ευχαριστήσω τον ΟΠΑΠ Κύπρου, ο οποίος, παραμένοντας διαχρονικά πιστός στις αρχές της κοινωνικής ευθύνης που διέπουν τη λειτουργία του, συνέδραμε ως μέγας χορηγός στην αγορά του.

Είμαι απολύτως βέβαιος, ότι μέσα από τον ζήλο και την κοινωνική αλληλεγγύη των μελών τους, ως επίσης την αμέριστη στήριξη και ευαισθησία των πολιτών, ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να θέτει νέους στόχους και να τους υλοποιεί προς όφελος των παιδιών του τόπου μας.

Σας συγχαίρω και εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειες και σκοπούς του Συνδέσμου.