12/6/20

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε με τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε με τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση, στο Γραφείο του, με τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας ευχήθηκε στον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς κάθε επιτυχία στο έργο και στην αποστολή που αναλαμβάνει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας και γενικότερα για τον Ελληνισμό, όπου η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε, εξάλλου, στη μακρόχρονη και στενή συνεργασία του Γραφείου του και της Εθνικής Φρουράς, σε ό,τι αφορά τα θέματα αγνοουμένων και πεσόντων και έκανε εκτενή αναφορά στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων, λόγω της απάνθρωπης και απαράδεκτης αρνητικής στάσης που τηρεί για σχεδόν μισό αιώνα η κατοχική δύναμη.

Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι η δική μας προσέγγιση στα θέματα αγνοουμένων και πεσόντων βασίζεται σε ανθρωπιστικά κριτήρια, με γνώμονα την ικανοποίηση και σεβασμό των πραγματικών αναγκών των οικογενειών, όπως επίσης και την απόδοση των πρεπουσών τιμών, από την πολιτεία και όλους τους θεσμούς, προς αυτούς που θυσιάστηκαν και έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών.  Είναι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής που πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εκταφή του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ όπως και τόσες άλλες εκταφές στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη διαχρονική υποστήριξη και συνεισφορά της Ελλάδας στους αγώνες της Κύπρου, σημειώνοντας ότι απόδειξη αυτών των άρρηκτων δεσμών αποτελούν οι εκατοντάδες Ελλαδίτες αγνοούμενοι και πεσόντες της τουρκικής εισβολής.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, και πρακτικά προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Επίσης, ο Επίτροπος ενημέρωσε τον Αρχηγό για τη συνομολόγηση, με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, νέου πρωτοκόλλου κηδειών λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων, και για τη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος για τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής αυτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τις μαύρες μέρες της τουρκικής εισβολής και του πραξικοπήματος.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη στήριξη και βοήθεια του Απόδημου Ελληνισμού στις προσπάθειες Κύπρου και Ελλάδας για αντιμετώπιση και προώθηση των Εθνικών μας θεμάτων και ιδιαίτερα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και για αντιμετώπιση των τουρκικών προσκλήσεων στην περιοχή.