10/6/20

Επιστολή ΜΑ Κύπρου και Αρμενίας προς ΓΓ ΟΗΕ

Επιστολή ΜΑ Κύπρου και Αρμενίας προς ΓΓ ΟΗΕ

Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. António Guterres απέστειλαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Αρμενίας και της Κύπρου Πρέσβεις Mher Margaryan και Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, αντίστοιχα. Στην επιστολή τους, ημερομηνίας 2 Ιουνίου 2020, οι δύο Πρέσβεις αντιτίθενται στην εκλογή του Volkan Bozkir από την Τουρκία, ως Προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σπάζοντας τη «σιωπηρή διαδικασία» και ζητούν όπως η εκλογή του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης διεξαχθεί με μυστική ψηφοφορία.

Η επιστολή κυκλοφόρησε στις 9.6.2020 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης με αριθμό Α/74/875.

Μεταξύ άλλων, οι δύο Μόνιμοι Αντιπρόσωποι, σημειώνουν ότι έχουν εξετάσει τη δήλωση των θέσεων του κ. Bozkir και σημείωσαν δεόντως τις διαβεβαιώσεις που παρείχε κατά τη διάρκεια του διαδραστικού διαλόγου με τον υποψήφιο που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2020.

Υπογραμμίζουν ότι η διαφάνεια και η ειλικρίνεια σε όλες τις διαδικασίες εκλογής είναι απαραίτητες για την ιδιότητα του μέλους των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να γίνονται συνειδητές επιλογές μέσω της κατάλληλης εξέτασης των προτεραιοτήτων, απόψεων και προθέσεων των υποψηφίων, καθώς και του υπόβαθρού τους. Τονίζουν ότι δεν μπορούμε να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία της διασφάλισης ότι κάθε Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εκπληρώνει τις ευθύνες του με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο, με το κεκτημένο του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις άλλες σκέψεις. Αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εκλογή ενός μη διχαστικού Προέδρου που θα ηγηθεί της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου ορόσημο της 75ης Συνόδου, για να την καθοδηγήσει να δεσμευτεί εκ νέου στο πολυμερές σύστημα και στους κανόνες που το στηρίζουν.

Πέρα από τις ιδιότητες του κάθε υποψηφίου, συνεχίζουν στην επιστολή, θεωρούμε ότι η ηγεσία του μοναδικού καθολικού κύριου οργάνου του ΟΗΕ, θα πρέπει να κατέχει ένας υπήκοος κράτους μέλους που είναι υποδειγματικό όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, τονίζεται, αυτό δεν συμβαίνει με το κράτος που έθεσε την υποψηφιότητα του ο κ. Bozkir.

Η Τουρκία, σημειώνουν οι δύο Πρέσβεις, συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή της, παραβιάζοντας συστηματικά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων κυρώσεων του ΟΗΕ, προκειμένου να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της για περιφερειακή κυριαρχία. Αυτό το κάνει επιδεικνύοντας ένα πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς προς τις γειτονικές της χώρες, υπονομεύοντας την κυριαρχία και εδαφική τους ακεραιότητα, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη δεινή θέση των προσφύγων και μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία διατηρεί ένα παράνομο αποκλεισμό Αρμενικού εδάφους για σχεδόν τριάντα χρόνια, εμποδίζοντας αποτελεσματικά τη διέλευση και την πρόσβαση στη θάλασσα της γειτονικής περίκλειστης χώρας. Υπογραμμίζεται, επίσης, στην επιστολή ότι  οι επίμονες πολιτικές της Τουρκίας να αρνείται και να επιτίθεται στη μνήμη και την αξιοπρέπεια των θυμάτων της γενοκτονίας που διαπράχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 105 χρόνια, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Αρμενίας και της ευρύτερης περιοχής.

Οι δύο Μόνιμοι Αντιπρόσωποι αναφέρουν, επίσης, ότι η Τουρκία συνεχίζει να καταλαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για σχεδόν 50 χρόνια. Παράλληλα, εξακολουθεί να αρνείται την ύπαρξή της, επιμένοντας να μην την αναγνωρίζει έχοντας ανακηρύξει μονομερώς μια παράνομη, αποσχιστική οντότητα στην περιοχή που κατέχει, προσπαθώντας να θέσει απέναντι στην μοναδική νόμιμη κυβέρνηση, παρά τη σαφή καταδίκη των ενεργειών της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, είναι υπεύθυνη για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο,  τις οποίες συνεχίζει να αρνείται παρά την καταδίκη τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σε ξηρά, θάλασσα και τον αέρα σε καθημερινή βάση.

Για τους λόγους που έχουν προαναφερθεί, η Αρμενία και η Κύπρος αντιτίθενται στην εκλογή του κ. Bozkir με σιωπηρή διαδικασία και ζητούν την εκλογή του Προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης όπως διεξαχθεί με μυστική ψηφοφορία, καταλήγει η επιστολή.