16/12/19

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην Ημερίδα με θέμα «Κρατικές Ενισχύσεις και Εθνικά Συστήματα Υγείας»

Προσθήκη λεζάντας
Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην Ημερίδα με θέμα «Κρατικές Ενισχύσεις και Εθνικά Συστήματα Υγείας»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας, σε μια ημερίδα που απευθύνεται στους Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και άλλων συναφών Οργανισμών που εμπλέκονται σε θέματα που αφορούν στο δίκαιο των κρατικών ενισχύσεων και στους κανόνες στο Σύστημα Δημόσιας Υγείας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα μοναδικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό εγχείρημα που βασίζεται στη συνεργασία κρατών. Η συνεργασία αυτή παίρνει πολλές μορφές, όπως η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και η από κοινού άσκηση της σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, προωθώντας καλύτερα την οικονομική και κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για όλους τους πολίτες της Ένωσης.
Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας οφείλει να συμμορφώνεται και να εφαρμόζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελέγχεται για αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποτελεί τον θεματοφύλακα της τήρησης και της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη.
Η κοινοτική νομοθεσία, που αφορά στη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, αποτελείται από ένα πλαίσιο κανόνων, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θέτουν όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση και τη διατήρηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού. Το Γραφείο του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων είναι θεματοφύλακας της τήρησης της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά στη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η σημερινή ημερίδα έχει ως στόχο όχι μόνο να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συγκεκριμένη νομοθεσία, αλλά και να εμβαθύνει αναλύοντάς την, ειδικότερα σε θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία. Η ανάγκη της συγκεκριμένης γνώσης καθίσταται περισσότερο επιτακτική στα πλαίσια της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας που συντελείται στη χώρα μας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς επίσης και όλους όσους συνέβαλαν για την επιτυχή διοργάνωση της σημερινής ημερίδας.
Καλωσορίζω τον εκλεκτό ομιλητή δρα Αλέξανδρο Τσαδήρα, Αναπληρωτή Καθηγητή Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον ευχαριστώ θερμά που θα μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του.
Τέλος, συγχαίρω όλους τους συμμετέχοντες για τη σημερινή παρουσία τους και είμαι βέβαιος για τη θετική συνεισφορά της ημερίδας στο έργο που επιτελείτε καθημερινά.
Σας εύχομαι γόνιμες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις.