9/9/19

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης ενημέρωσε, σήμερα, την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων για σημαντικά ζητήματα που υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Πετρίδης ανέφερε:
«Σήμερα, στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, μεταξύ άλλων, συζητήσαμε και το θέμα του ήχου. Ένα θέμα το οποίο συζητείται εδώ και καιρό και που προβληματίζει όχι μόνο τις τουριστικές περιοχές αλλά και συμπολίτες μας σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Έχουμε ενημερώσει τη Βουλή ότι αυτή τη βδομάδα θα εκδοθούν από τον Υπουργό Εσωτερικών διατάγματα τα οποία θα αρχίσουν να καθιστούν το Νόμο του 2016 ενεργό, ώστε να εφαρμόζεται η διαδικασία.
Τα διατάγματα αυτά αφορούν: Πρώτον, την ηχητική διαβάθμιση και θέσπιση ανωτάτων ορίων εκπομπής ήχου στις περιοχές της Κύπρου με βάση τη μελέτη που έγινε. Δεύτερον, τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η αρμόδια αρχή θα μπορεί να μειώσει τα μέγιστα ή τα ανώτατα όρια εκπομπών ήχου. Τρίτον, τις προδιαγραφές των κινητών μετρητών που θα χρησιμοποιούνται για τη διαπίστωση των παραβάσεων, διότι ο έλεγχος θα γίνεται από τις αρμόδιες τοπικές αρχές, με βάση κινητούς μετρητές οι οποίοι θα ελέγχουν εάν η εκπομπή ήχου από κάποιο υποστατικό ή κέντρο διασκέδασης έχει υπερβεί το ανώτατο όριο το οποίο καθορίζεται από το διάταγμα με βάση τη διαβάθμιση που έχω αναφέρει. Τέταρτον, τις προδιαγραφές των ηχητικών μελετών που προνοούνται στο νόμο και τα έντυπα που απαιτούνται για αδειοδότηση των νέων αδειών εκπομπής ήχου. Τερματίζεται δηλαδή η αδειοδότηση για άδεια μεγαφώνων που υπήρχε βάσει του προηγούμενου καθεστώτος και θεσπίζεται η άδεια ήχου με βάση τα όσα έχω προαναφέρει.
Παράλληλα, με την εφαρμογή του Νόμου αυτή τη βδομάδα μέσω των διαταγμάτων του Υπουργού, προωθείται και τροποποίηση του Νόμου στη Βουλή για κάποια άλλα θέματα, όπως η δυνατότητα καθορισμού του ωραρίου εκπομπής ήχου από τις τοπικές αρχές, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήμερα, η πιο έμπρακτη εμπλοκή της Αστυνομίας σε κάποιες ειδικές συνθήκες, το θέμα των ποινών που θέλουμε να γίνουν πιο αποτρεπτικές και πιο απαγορευτικές όταν γίνεται παράβαση. Επίσης, ρύθμιση για άλλους χώρους, εκτός των κέντρων αναψυχής, δηλαδή θα ρυθμίσουμε και το θέμα των ξενοδοχείων ή και άλλων χώρων, όπως επίσης και ρύθμιση για προσωρινές άδειες, δηλαδή αν πρέπει να γίνει κάποια συναυλία να θεσπίζεται και αυτό.
Άρα, τίθενται σε άμεση εφαρμογή τα διατάγματα τα οποία έχω πει, και παράλληλα προωθείται και η τροποποίηση της νομοθεσίας για τα θέματα τα οποία δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο νόμο. Είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή έχουμε ενημερώσει την Επιτροπή Εσωτερικών ότι αποσύρουμε την πρότασή μας την οποία είχαμε καταθέσει πριν από το καλοκαίρι για επαναφορά του ποινικού κώδικα για να εφαρμοστεί το προηγούμενο καθεστώς. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι διότι πριν το καλοκαίρι θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα εφαρμογής του προηγούμενου Νόμου, ούτως ώστε να προλάβουμε το καλοκαίρι. Αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό από τη Βουλή τότε, έτσι το αποσύρουμε σήμερα και αρχίζει να εφαρμόζεται ο κώδικάς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πλέον εναπόκειται και στις ίδιες τις τοπικές αρχές, και έχουμε κάνει διαβούλευση και με την Ένωση Δήμων, να προμηθευτούν αυτούς τους μετρητές από την αγορά ώστε να εφαρμόσουν τις πρόνοιες του Νόμου για τα ανώτατα όρια εκπομπής ήχου».
Αναφορικά με το κεφάλαιο που αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που αφορά τα επαρχιακά συμπλέγματα, την ενοποίηση των Συμβουλίων Αποχετεύσεως, Υδατοπρομήθειας και Διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε πέντε επαρχιακά συμπλέγματα. Το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά τη συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει πριν από περίπου τρεις μήνες στη Νομική Υπηρεσία και αφορά συγκεκριμένα συμπλέγματα κοινοτήτων, με καθορισμένες αρμοδιότητες. Από 350 τοπικές αρχές έχουμε δημιουργήσει περίπου 35-37 τοπικά συμπλέγματα τα οποία θα είναι αρμόδια για μια σειρά υπηρεσιών, θα έχουν καθορισμένο προσωπικό, θα μπορούν να διενεργούν ελέγχους και θα έχουν νομική οντότητα. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για τους κατοίκους των μικρών κοινοτήτων, για τις μικρές κοινότητες που λόγω και του μεγέθους τους αδυνατούν να προσφέρουν ακόμη και τις υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από τις πρόνοιες του υφιστάμενου νόμου στους πολίτες.
Σε ό,τι αφορά το τρίτο νομοσχέδιο, για το οποίο βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαβούλευσης με την Ένωση Δήμων, γίνεται αυτή τη στιγμή τεχνική επεξεργασία όλων των προνοιών, είναι ένα πολύ δραστικό και ριζοσπαστικό νομοσχέδιο που αφορά τον επανακαθορισμό του πολίτη με το κράτος σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, με σωρεία νέων αρμοδιοτήτων που αφορά επίσης και την διοικητική αυτονόμηση των ίδιων των τοπικών αρχών, αλλά και οικονομική αυτονόμηση ώστε να ξέρουμε ότι πρώτον, θα μπορούν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες που αναμένει ένας Ευρωπαίος πολίτης από τους ίδιους τους δήμους, δεύτερον, θα έχουν τους πόρους να το πράξουν αυτό το πράγμα και τρίτον, ότι θα λειτουργούν σε πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας. Πιστεύω ότι εντός των επόμενων 1-2 μηνών και αυτό το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Νομική Υπηρεσία. Έχουν γίνει πέραν των δέκα συναντήσεων με την Ένωση Δήμων γι’ αυτό το θέμα και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου,  ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι «το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί με τις επόμενες δημοτικές εκλογές και καλώς θα εφαρμοστεί τότε, γιατί σίγουρα χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος για την οποία έχουμε προνοήσει και συζητούμε ξανά με την Ένωση Δήμων ειδικές μεταβατικές ρυθμίσεις, γιατί δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη να πούμε ότι εφαρμόζουμε αύριο αυτό το νομοσχέδιο με όλες αυτές τις νέες αρμοδιότητες, με όλους αυτούς τους νέους μηχανισμούς ελέγχου. Άρα, είναι λογικό ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κι αυτή η περίοδος για να είμαστε όλοι σίγουροι θα είναι οι επόμενες εκλογές». «Αυτό που θα προτείνουμε είναι να συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές» κατέληξε.