24/9/19

Συνεχίζονται οι επαφές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, στο Καζακστάν

Συνεχίζονται οι επαφές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, στο Καζακστάν

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Καζακστάν, κ. Nurlan Nigmatulin, στο περιθώριο της 4ης Συνάντησης Προέδρων Κοινοβουλίων των Ευρασιατικών χωρών, που φιλοξενεί από χθες το Κοινοβούλιο του Καζακστάν στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν.
Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, ο κ. Nigmatulin τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί πολύ σημαντική χώρα για το Καζακστάν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανταλλάσοντας απόψεις με τον κ. Συλλούρη για τρόπους περαιτέρω προώθησης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, ως η αμοιβαία επιθυμία και βούληση των δύο πλευρών, ο κ. Nigmatulin αναφέρθηκε ειδικότερα στη σημασία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Διαβεβαίωσε δε τον Κύπριο ομόλογό του ότι το Κοινοβούλιο του Καζακστάν θα επικυρώσει τη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας το συντομότερο δυνατόν, ώστε η Συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουρίου 2020. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία του πολιτικού και πολιτιστικού διαλόγου, καθώς και των ανταλλαγών σε κοινοβουλευτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Ο κ. Συλλούρης απηύθυνε πρόσκληση στον Καζακστανό ομόλογό του για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.
Πρόσκληση για επίσκεψη στην Κύπρο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής και στην Πρόεδρο της Γερουσίας του Καζακστάν, κα Dariga Nazarbayeva, με την οποία είχε στη συνέχεια συνάντηση. Και σε αυτή τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω προώθηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αντηλλάγησαν απόψεις για ενδυνάμωσή τους σε κάθε επίπεδο. Τονίστηκε δε η σημασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας ως της πρώτης προϋπόθεσης για ανάπτυξη του επιχειρείν και των επενδύσεων σε οποιαδήποτε χώρα.
Και στις δύο συναντήσεις, παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Κύπρου κ. Μιχάλης Μιχαήλ.
Οι εργασίες της 4ης Συνάντησης Προέδρων Κοινοβουλίων των Ευρασιατικών χωρών αναμένεται να λήξουν σήμερα το βράδυ με την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης.