7/6/19

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

O Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.  Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, με στόχο τον σχεδιασμό μιας μακροπρόθεσμης και συνολικής πολιτικής της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η Κύπρος υπερβαίνει κατά πολύ, τόσο το δίκαιο μερίδιο που της αναλογεί, αλλά και τις δυνατότητες της χώρας να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις ροές.  Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε εκ νέου τη μαζική εισροή αιτούντων από την Τουρκία, είτε μέσω κατεχομένων είτε διά θαλάσσης, τονίζοντας την παντελή απουσία συνεργασίας από πλευράς των τουρκικών αρχών έναντι των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά μας. Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη παροχής έμπρακτης στήριξης προς την Κύπρο, μέσω του προγράμματος ανακατανομής ατόμων, με στόχο τον επιμερισμό βαρών, όπως προστάζει, εξάλλου, η αρχή της αλληλεγγύης, ως θεμελιώδης πυλώνας της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με ομολόγους του και κοινοτικούς αξιωματούχους, τους οποίους ενημέρωσε κατ’ ιδίαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των μεταναστευτικών ροών. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον Μαλτέζο ομόλογό του κ. Michael Farrugia, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κύπρο τον προσεχή Ιούλιο για περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.