8/2/19

Κύπρος και Ελλάδα αντάλλαξαν πολιτικές καλών πρακτικών σε θέματα κλιματικής αλλαγής, διαχείρισης αποβλήτων και νερού

Κύπρος και Ελλάδα αντάλλαξαν πολιτικές καλών πρακτικών σε θέματα κλιματικής αλλαγής, διαχείρισης αποβλήτων και νερού

Σε περιφερειακό επίπεδο εντείνονται οι συνεργασίες σε θέματα βιοποικιλότητας και θαλάσσιας ρύπανσης
Τη στρατηγική του Υπουργείου του παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής σε συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σωκράτη Φάμελλο.  Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Φάμελλος στην Κύπρο, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν καλές πρακτικές για τη διαχείριση του μοναδικού φυσικού πλούτου που διαθέτουν οι δύο χώρες, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, για τη διαχείριση του δικτύου NATURA 2000 στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και για την υδατική πολιτική, τη διαχείριση των αποβλήτων και του περιβάλλοντος.
Ο Κύπριος Υπουργός αφού καλωσόρισε τον κ. Φάμελλο στην Κύπρο, ανέφερε ότι Κύπρος και Ελλάδα, ως χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν παρόμοιο φυσικό περιβάλλον και αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις.  Επικεντρωνόμαστε στα θέματα της διαχείρισης του νερού, τόνισε ο κ. Υπουργός, σημειώνοντας ότι η υδατική πολιτική είναι ένας κρίσιμος τομέας για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να διαμορφωθεί μια πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή.  Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Κύπρος, είπε. Παρουσιάζουμε λοιπόν στον κ. Υπουργό και την ομάδα του τη στρατηγική και τις σκέψεις μας για τα θέματα της διαχείρισης του νερού και ακούμε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, σημείωσε.
Ο κ. Καδής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες βρέχονται από την ίδια θάλασσα και έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν συνεργασίες ως προς τους τρόπους καθορισμού των όρων αναφοράς για την προσμέτρηση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, ο κ. Καδής είπε ότι αποτελεί, επίσης, ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Κύπρο την τελευταία περίοδο και στο οποίο η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα προόδου. Ως εκ τούτου, μας ενδιαφέρει να δούμε καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα και να εμβολιάσουμε μ’ αυτές τη δική μας στρατηγική. Είμαι βέβαιος, είπε, ότι μέσα από αυτή την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών και οι δύο πλευρές θα βγουν σοφότερες και κερδισμένες.
Ο κ. Καδής χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές τις συνεργασίες που αναπτύσσουν οι δύο χώρες σε περιφερειακό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό σήμερα συζητάμε τις Τριμερείς Συνεργασίες Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και τα επόμενα βήματα, τόνισε. Θέλουμε τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα να έχουν έναν ισχυρό περιφερειακό ρόλο στα ζητήματα του περιβάλλοντος.  Άλλωστε, είπε, τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με μεμονωμένες πολιτικές αλλά μέσα από περιφερειακή συνεργασία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καδής σημείωσε ότι με το Ισραήλ υπογράφηκε πρόσφατα συμφωνία για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης η οποία περιλαμβάνει κι άλλους τομείς συνεργασίας, όπως είναι η διαχείριση του νερού. Όσον αφορά τις συνεργασίες με την Αίγυπτο, επισήμανε ότι διαπιστώνεται ανάλογο ενδιαφέρον για τη βιοποικιλότητα, για τη διαχείριση συγκεκριμένων ειδών, για την κλιματική αλλαγή κ.α. 
Καταληκτικά ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι θα παρουσιάσει στον Έλληνα ομόλογό του, την ευρύτερη περιφερειακή πρωτοβουλία που θα αναπτύξει η Κύπρος για να φέρει μαζί όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλάνο δράσης. Αυτό θα αποτελεί ουσιαστικά τη συνεισφορά των χωρών αυτών, των χωρών μας,  στη Συμφωνία των Παρισίων και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Σωκράτης Φάμελλος από την πλευρά του σημείωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες στιγμές συνεργασίας και αυτό αντανακλά και την ενδυνάμωση όχι μόνο της συνεργασίας αλλά και της ισχύος που έχουν οι χώρες μας και στην Ευρώπη αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.  Στον τομέα του περιβάλλοντος έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο μέσα στις χώρες μας. Στα Συμβούλια Υπουργών αλλά και στις διεθνείς διασκέψεις, στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών, έχουμε μία απόλυτη συναντίληψη. Ουσιαστικά, στα θέματα του περιβάλλοντος έχουμε κοινές διαδρομές και εκπροσωπούμε κοινά συμφέροντα.
Το περιβάλλον, σαν τον πολιτισμό, είναι ταυτόχρονα και η ταυτότητά μας αλλά και τη γέφυρα που θα ενώσει τις κοινωνίες μας και θα μεταδώσει αυτή την έννοια της συνεργασίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και στηριζόμαστε στα περιβαλλοντικά ζητήματα με ιδιαίτερο τρόπο, τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Σε σχέση με την προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Ελλαδίτης Υπουργός είπε ότι αποτελούν κεντρικά ζητήματα για τις κοινωνίες μας και δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να πούμε στην παγκόσμια κοινότητα, εδώ από τη Λευκωσία, ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.  Θέλουμε ο πλανήτης να είναι μια οικογένεια, γιατί έχει ένα κοινό μέλλον, και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε και θα αναλάβουμε μαζί για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.  Είναι ένα σημαντικό θέμα που μας αφορά όλους, συνδέεται με το νερό, συνδέεται με την ατμόσφαιρα, συνδέεται με την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση απορριμμάτων, συνδέεται με τις θάλασσες μας. Άρα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κανένα κομμάτι του περιβάλλοντος υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις περιφερειακές συνεργασίες είπε ότι όσο μια χώρα ανοίγει