27/2/19

Στελέχη των Φυλακών Κορυδαλλού επισκέφθηκαν το Τμήμα Φυλακών της Κύπρου για μελέτη του μοντέλου ημιελεύθερης διαβίωσης

Στελέχη των Φυλακών Κορυδαλλού επισκέφθηκαν το Τμήμα Φυλακών της Κύπρου για μελέτη του μοντέλου ημιελεύθερης διαβίωσης

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσεων και συνεργασίας στον τομέα της σωφρονιστικής πολιτικής μεταξύ της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών της Κύπρου και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελλάδας, που έχει υπογραφεί πρόσφατα στην Αθήνα, κλιμάκιο στελεχών από τις Φυλακές Κορυδαλλού, αποτελούμενο από τη Διευθύντρια κα Μαρίνα Μπούκη και τους συνεργάτες της, επισκέφθηκε το Τμήμα Φυλακών της Κύπρου, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο από τις 26 Φεβρουαρίου 2019.
Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση των στελεχών των Φυλακών Κορυδαλλού για τις πρακτικές και πολιτικές που εφαρμόζονται στο Τμήμα Φυλακών, τη φιλοσοφία και το μοντέλο σωφρονισμού που εφαρμόζεται, το σύστημα εκπαίδευσης στις Φυλακές, τα προγράμματα επανένταξης, καθώς και των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής καλών πρακτικών για την προετοιμασία της επανένταξης των κρατουμένων, ειδικότερα όσον αφορά στο μοντέλο της ημιελεύθερης διαβίωσης του Κέντρου Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης των κρατουμένων που εφαρμόζεται από το Τμήμα Φυλακών Κύπρου, με σκοπό την προσαρμογή του στο σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας. Ανάλογο μοντέλο προγραμματίζεται να εφαρμοστεί αρχικά σε μια από τις Φυλακές του Κορυδαλλού στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο Κέντρο Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και στους χώρους εργασίας των κρατουμένων στην ελεύθερη κοινωνία.
Η επίσκεψη αποτελεί άλλη μια αναγνώριση του έργου που επιτελείται στο Τμήμα Φυλακών και των αλλαγών από τις οποίες αυτό διήλθε, γεγονός που καταγράφεται και στις εκθέσεις της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, και αναγνωρίζεται από Διευθύνσεις Σωφρονιστικών Υπηρεσιών και Οργανισμούς του εξωτερικού.