20/11/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2017

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2017

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των Πεπραγμένων, κατά το 2017, της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, η οποία, ως ο μεγαλύτερος οργανισμός του τόπου μας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Πολιτείας στον τομέα της ενέργειας.
Ασφαλώς, η δράση της ΑΗΚ δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις συνήθεις δραστηριότητές της, δηλαδή την παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εκτείνεται και στα θέματα υποδομής φυσικού αερίου, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών σε τρίτους και την αφαλάτωση νερού για σκοπούς άρδευσης.
Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός συμβάλλει, επίσης, στην προώθηση των στόχων μας για αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στην Ηλεκτροπαραγωγή, μέχρι να καταστεί δυνατή η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς, μέσω των διμερών συμβολαίων που συνάπτει με τους παραγωγούς για αγορά της παραγόμενης ενέργειας. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να απευθύνω ευχαριστίες προς τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής για την αποδοτικότητα την οποία επέδειξε αναφορικά με την παραλαβή και επεξεργασία των αιτήσεων που υποβάλλονται στο πλαίσιο των σχεδίων που εξαγγέλλει το Υπουργείο. Ειδικότερα το «Σχέδιο Παραγωγής Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού» βρήκε, πρέπει να σημειώσω, τεράστια απήχηση από τις επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ηλεκτροπαραγωγή, αφού οι αιτήσεις που παραλήφθηκαν αφορούν σχεδόν διπλάσια δυναμικότητα από το ζητούμενο, με 380 MW από φωτοβολταϊκά συστήματα, ένα έργο 12.5 MW Αιολικής Ενέργειας και ένα έργο 2.2 MW από βιομάζα. Ήδη, επισημαίνω, εκδόθηκαν προκαταρκτικοί όροι και κατατέθηκαν εμπρόθεσμες εγγυήσεις για συνολικά 90 MW Φωτοβολταϊκών Συστημάτων.