6/10/18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Μουσείου Γλυπτικής του Φίλιππου Γιαπάνη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Μουσείου Γλυπτικής του Φίλιππου Γιαπάνη

Δραττόμενος από την ομιλία ενωρίτερα του Φίλιππου Γιαπάνη που ήταν γεμάτη πάθος και βγαλμένη από την ψυχή του και με σημαντικά μηνύματα για το μέλλον της πατρίδας μας, για την ανάγκη μέσα από τη συμφιλίωση και την ειρήνη να επικρατήσει η προκοπή και το ισχυρότατο μήνυμα προς την Κυβέρνηση, θέλω να αναφέρω πως τα όσα είπε όχι απλά τα ασπάζομαι αλλά τα βιώνω ο ίδιος.
Εύχομαι και ελπίζω πως σε συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις θα γίνει κατορθωτό επιτέλους τα εκσυγχρονιστικά νομοσχέδια για τη Δημόσια Υπηρεσία, που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, να υιοθετηθούν ώστε επιτέλους να αλλάξει και η τυραννία που τα βασίλεια της Δημόσιας Υπηρεσίας ασκούν επί των πολιτών.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά και περισσή τιμή που αποδέχθηκα την πρόσκληση για να τελέσω τα εγκαίνια του Μουσείου Γλυπτικής του φίλου Φίλιππου Γιαπάνη.
Ένα μουσείο που αποτελεί εστία πολιτισμού όχι μόνο για τη Λεμεσό, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο και το οποίο αποκαλύπτει τον δυναμικό και ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης του καλλιτέχνη, ο οποίος κατέθεσε την προσωπική ανεξίτηλη σφραγίδα του στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας.
Ως τέτοιος ο Φίλιππος Γιαπάνης, ανέκαθεν πνεύμα ανήσυχο  και επίμονο, αυτοδίδακτος πετυχαίνει κάθε φορά να μετουσιώνει τις δημιουργίες του σε σημεία αναφοράς τόσο στην πατρίδα μας όσο και σε χώρες του εξωτερικού.
Ευρισκόμενος πρόσφατα στη Νέα Υόρκη ένα των βραβείων που δόθηκαν ήταν στον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνας και μόλις το είδα είπα στον Πρόεδρο του απονέμοντος συλλόγου ότι πρέπει να ήταν έργο του Φίλιππου. Ένιωσα πραγματικά ιδιαίτερα περήφανος. Εξάλλου πώς να μην το αναγνωρίζω αφού στο γραφείο μου υπάρχουν έργα του Φίλιππου.
Αντιμετωπίζοντας την κάθε μία των δημιουργιών του ως μία νέα πρόκληση, βασίζει την καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργικότητα στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των ανησυχιών και των προβληματισμών του.
Άλλωστε, η καθοριστική για αυτόν αιχμαλωσία του από τους Τούρκους το 1974, τα βιώματα και οι εμπειρίες τόσο στην Τουρκία όσο και στην προσφυγιά, η αγάπη του για την Αμμόχωστο, αλλά κυρίως ο πόθος της ελευθερίας του τόπου μας,  ήταν αυτά που στάθηκαν η αφορμή της μεταστροφής του προς την τέχνη της γλυπτικής και όρισαν την πορεία του ως γλύπτη.
Μεταστροφή την οποία, επικεντρωμένος στις πνευματικές του αναζητήσεις, αποτύπωσε επακριβώς εξαντλώντας το μεράκι και την αγάπη του στα έργα που όλοι είμαστε μάρτυρες, θέτοντας επίκεντρο και σημείο αναφοράς της δημιουργίας του την ελευθερία και την αγάπη προς τον άνθρωπο.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος που έθεσε δίνοντας σάρκα και οστά στο όραμά του να δημιουργήσει το Κέντρο Τεχνών που εγκαινιάζουμε σήμερα. Να δημιουργήσει δηλαδή έναν χώρο πολιτισμού που να θυμίζει την κατεχόμενη πατρίδα μας, όπως ακριβώς καταδεικνύει τόσο η ονομασία του αμφιθεάτρου «Μικρή Σαλαμίνα» που αποτελεί χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων όσο και η μικρογραφία του Γυμνασίου του αρχαιολογικού χώρου της Σαλαμίνας στην Αμμόχωστο.
Έναν χώρο, ο οποίος να προσφέρει την ίδια στιγμή βήμα και στέγη όχι μόνο στη δική του δουλειά, αλλά και στις σύγχρονες προτάσεις ξένων και Κυπρίων καλλιτεχνών, προωθώντας με τον τρόπο αυτό τη σύσφιγξη των σχέσεων και τη συναδέλφωση των λαών μέσω της τέχνης.
Αυτό ακριβώς το όραμα του ενστερνίστηκαν και στήριξαν οικονομικά τόσο ο Γκάζι Άμπου Νάχολ, μοιραζόμενος ανάλογες ακριβώς περιπέτειες, βιώματα και εμπειρίες μαζί του, όσο και ο ΚΟΤ, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου και πολυχώρου πολιτισμού, ο οποίος συμπληρώνει και εμπλουτίζει το χάρτη με τις Πολιτιστικές Στέγες του τόπου μας.
Αναντίλεκτα, τόσο το Κέντρο Τεχνών «Art Nest»  όσο και ανάλογα εγχειρήματα ενισχύουν με τον καλύτερο τρόπο τις προσπάθειες που καταβάλλουμε και τις δράσεις που αναπτύσσουμε από τη δική μας πλευρά. Έχω επισημάνει αυτό που είπες Φίλιππε και θα δεις ότι εντός των ημερών θα διαφοροποιηθούν οι καταστάσεις ιδιαίτερα όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας και όσους ενδιαφέρονται από τους σπουδαστές μας για την τέχνη.
Προσπάθειες και δράσεις που αφορούν τη διαφύλαξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδος μας, την προβολή της παιδείας, της ποιοτικής παραγωγής και του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και τη στήριξη του καλλιτεχνικού μας δυναμικού, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την πατρίδα μας ως έναν διακεκριμένο προορισμό πολιτιστικού τουρισμού.
Αγαπητέ Φίλιππε,
Με το ιδιότυπο εικαστικό σου ιδίωμα, αλλά και την επιμονή σου να καταθέτεις μέσω της γλυπτικής την ψυχή σου και τα μηνύματα που ο ίδιος θέλεις να εκφράσεις, δημιούργησες μια ξεχωριστή πορεία αληθινής προσφοράς στον χώρο της Τέχνης, καταφέρνοντας να τροφοδοτήσεις την καλλιτεχνική δημιουργία και να εμπλουτίσεις τα εικαστικά δρώμενα της πατρίδας.
Συγχαίροντας σε για ακόμη μία φορά για την προσφορά σου στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας, είμαι σίγουρος πως η δημιουργική σου πορεία θα συνεχιστεί στο μέλλον, καταξιώνοντας σε, όπως ήδη έχεις καταξιωθεί, με ακόμη περισσότερες επιτυχίες και διακρίσεις.
Θεώρησε την εδώ παρουσία μου ως την ελάχιστη απόδειξη της εκτίμησης που ο ίδιος, αλλά και το κράτος τρέφουν προς τις δημιουργίες σου.