29/10/18

Ανακοίνωση του Γραφείου του Προεδρικού Επιτρόπου για την Ημέρα των Αγνοουμένων, στις 29 Οκτωβρίου

Ανακοίνωση του Γραφείου του Προεδρικού Επιτρόπου για την Ημέρα των Αγνοουμένων, στις 29 Οκτωβρίου

Είναι με αισθήματα αγωνίας και θλίψης, που τιμούμε σήμερα 29 Οκτωβρίου, την ημέρα των αγνοουμένων.  Αισθήματα που αναδύονται από την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας, κατά τις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων.
Έχουν παρέλθει σχεδόν 45 χρόνια από τον χρόνο εξαφάνισης των αγνοουμένων μας της τουρκικής εισβολής και πέραν του μισού αιώνα, από τον χρόνο εξαφάνισης των αγνοουμένων μας της περιόδου 1963-‘64. Παρά τις έντονες προσπάθειες της Πολιτείας, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αγνοούνται πέραν των 800 συμπατριωτών μας. Ο πόνος  των οικογενειών, παρά τα χρόνια που πέρασαν,  παραμένει αβάστακτος και το καθημερινό τους μαρτύριο βαρύ.
Ο μακρύς χρόνος αγωνίας που διήλθε, σε συνδυασμό με την αρνητική στάση της κατοχικής δύναμης, προκάλεσαν παράλληλα σωρεία προβλημάτων, τα οποία επιδεινώνονται και επηρεάζουν αρνητικά τη διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων μας. Δυστυχώς, η Τουρκία, εξακολουθεί να περιφρονεί με προκλητικό τρόπο και αλαζονεία τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων διεθνών οργανισμών. Αρνείται μέχρι σήμερα να καταθέσει τις πληροφορίες από τα αρχεία του κατοχικού στρατού για ομαδικούς τάφους αγνοουμένων μας από τις περισυλλογές των νεκρών  στα πεδία των μαχών. Αρνείται επίσης να δώσει πληροφορίες για τους χώρους επαναταφής των λειψάνων αγνοουμένων μας που σκόπιμα μετακινηθήκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής. Συνεχίζει να θέτει προσκόμματα και δυσκολίες για έρευνες σε στρατιωτικές ζώνες. Ο κατάλογος των εγκληματικών αυτών ενεργειών είναι μακρύς, και οι  ευθύνες της κατοχικής Τουρκίας για τη συνέχιση της ανθρώπινης αυτής τραγωδίας, ανυπολόγιστες.
Παρά τις δυσκολίες που υφίσταται, ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε δυνατό τρόπο,   εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου, είτε αυτός είναι Ελληνοκύπριος, Ελλαδίτης ή Τουρκοκύπριος.
Η επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό πορευόμαστε ενωμένοι, πολιτεία και λαός, ώστε να δοθεί επιτέλους τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας.
Είναι ιερό μας καθήκον και χρέος τιμής.