5/9/18

O Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τoν Πρέσβη της Ιταλίας

O Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τoν Πρέσβη της Ιταλίας

O Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018, με τον Πρέσβη της Ιταλίας στη Λευκωσία κ. Αντρέα Καβαλάρι.
Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Ιταλό Πρέσβη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του.
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων και ενημέρωσε τον Ιταλό Πρέσβη για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν κατά τις προσπάθειες επίλυσής του, λόγω της αρνητικής στάσης της κατοχικής δύναμης.
Ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε τη δραματική μείωση στον εντοπισμό οστών στις κατεχόμενες περιοχές λόγω της έλλειψης συνεργασίας της Τουρκίας και ζήτησε τη συνδρομή της Ιταλίας, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία, για να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος. 
Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι μας, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή και η οικονομική τους επιβίωση στη γη των πατέρων τους, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανάγκη για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στα κατεχόμενα και την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα Διασποράς, όπου διαφάνηκε πως μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες.
Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρέσβης διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον της χώρας του στην επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε τη βούληση να προσφέρει κάθε βοήθεια που δύναται για να συμβάλει στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.