3/7/18

Αποφάσεις για τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης ΜΕΔ και την εναπομένουσα οντότητα μετά τη συγχώνευση Συνεργατικής με Ελληνική, έλαβε το Υπουργικό σε έκτακτη συνεδρία

Αποφάσεις για τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης ΜΕΔ και την εναπομένουσα οντότητα μετά τη συγχώνευση Συνεργατικής με Ελληνική, έλαβε το Υπουργικό σε έκτακτη συνεδρία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, στο Προεδρικό Μέγαρο, έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά από τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη σημερινή συνεδρία «ελήφθησαν αποφάσεις για τη σύσταση και λειτουργία του φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και για την εναπομένουσα οντότητα μετά από τη συγχώνευση της Συνεργατικής Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) με την Ελληνική Τράπεζα.
Με βάση την απόφαση αυτή προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί, σε συνεννόηση με τις εποπτικές Αρχές, φορέας για τη διαχείριση των ΜΕΔ, όπου αναλαμβάνει το κράτος δάνεια των 7 δισ. της ΣΚΤ, αλλά ενδεχομένως και άλλα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα που μπορεί να περιέλθουν στη συνέχεια στη διαχείριση του φορέα.
Προβλέπεται μεταβατική περίοδος, ώστε να προσληφθούν εξειδικευμένοι σύμβουλοι που θα αναλάβουν τη διαχείριση του φορέα, διότι θα είναι κρατικής ιδιοκτησίας ως προς τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά όχι κρατικής διαχείρισης.
Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΣΤ έχει υποβάλει την παραίτησή του, που γίνεται δεκτή, αλλά ζητείται από το Διοικητικό Συμβούλιο να παραμείνει στη θέση του για τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη σύσταση του φορέα που θα αναλάβει την εναπομένουσα οντότητα. Προβλέπεται ότι μέρος των σημερινών υπαλλήλων της ΣΚΤ θα στελεχώσει την εναπομένουσα οντότητα, ενώ ταυτόχρονα, μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να καταρτιστεί το επιχειρηματικό σχέδιο και η όλη διάρθρωση του φορέα.
Ο φορέας αυτός είναι η κατεύθυνση που είχαν επιθυμήσει εάν όχι όλες, τότε στην πλειοψηφία τους οι πολιτικές δυνάμεις στην πρόσφατη σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με τη λειτουργία του φορέα αναμένεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία, αυτά τα 7 δισ. ΜΕΔ που βεβαίως είναι βάρος στην τραπεζική λειτουργία, αλλά έχουν αξία, θα τύχουν αξιοποίησης προς όφελος των φορολογούμενων πολιτών. Αναμένεται επίσης ότι  με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τα έσοδα θα είναι τέτοια που θα μπορούν να καλύψουν και τα έξοδα του σχεδίου ‘Εστία’ και του φορέα, και θα συμβάλουν στην απορρόφηση του πρόσθετου δημόσιου χρέους που αναλαμβάνει το κράτος για την αναδιάρθρωση της ΣΚΤ.
Σημειώνεται ότι στον φορέα θα προβλέπεται ότι μπορεί να συμμετάσχουν στη συνέχεια και ιδιώτες επενδυτές, με όρους που θα διαμορφωθούν, με στόχο πάντοτε την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το γενικό πλαίσιο σύστασης του φορέα και εγκρίνοντας τις βασικές αρχές για τη σύσταση, εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες για τη σύσταση και για να προχωρήσει με σχετικά Διατάγματα στην ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ και να ζητήσει από τη ΣΚΤ να διορίσει άμεσα ανεξάρτητο Οίκο, αν αυτό δεν είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την καταγραφή του πλαισίου λειτουργίας του φορέα, και ανεξάρτητο Οίκο για την αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας με συγκεκριμένη εταιρεία, είτε για την τροποποίηση αυτής της συμφωνίας είτε για την επιλογή εκ νέου της συγκεκριμένης εταιρείας για τη διαχείριση των δανείων.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία του σχεδίου ‘Εστία’, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ, στηρίζοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Με το σχέδιο αυτό προβλέπεται συγκεκριμένη προαποφασισμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων, η οποία θα συμπεριλαμβάνει προσαρμογή του υπολοίπου των δανείων στην αξία του ενυπόθηκου ακινήτου - μιλάμε για σπίτια. Θα περιλαμβάνει τυποποιημένη αναπροσαρμογή των επιτοκίων που δεν θα υπερβαίνουν το 3,5% και ούτε θα είναι χαμηλότερα από 2,5%.  Και ένα σχέδιο με αρκετά χρόνια αποπληρωμής. Ταυτόχρονα, για συμμετοχή στο σχέδιο, θα λαμβάνονται υπόψη αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, εισοδήματα οικογένειας που δεν θα ξεπερνούν τα 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως και περιουσιακά στοιχεία υπόλοιπα πλην του ενυπόθηκου σπιτιού, τα οποία δεν θα ξεπερνούν σε αξία το 125% της αξίας της υποθήκης για την κατοικία. Με αυτά τα κριτήρια όσοι επιλέγονται θα τυγχάνουν επιδότησης για το 1/3 της αναδιαρθρωμένης δόσης που θα πρέπει να καταβάλλουν για το οικιστικό, το στεγαστικό δάνειο. Διευκρινίζεται ότι το Σχέδιο θα καλύψει ενυπόθηκα δάνεια, όχι μόνο οικιστικά, αλλά και άλλου τύπου, ακόμη και τυχόν επιχειρηματικά, τα οποία έχουν ως υποθήκη την κατοικία.
Με τον συγκεκριμένο αυτό τρόπο αναμένεται οι πιο ευάλωτοι από τους δανειολήπτες –με μια πρώτη εκτίμηση γίνεται λόγος για 15 χιλιάδες περιπτώσεις – θα υποβοηθηθούν, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν οι ίδιοι να καταβάλλουν τα 2/3 της δόσης. Αυτοί θα ενισχύονται από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης  με την καταβολή του 1/3 της δόσης. Θα προϋπολογιστεί το απαραίτητο κονδύλι στον Προϋπολογισμό του 2019, υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε κάτι περισσότερο από 30 εκ. ευρώ – και ο Οργανισμός θα προχωρήσει με τα επιλέξιμα δάνεια σε συμφωνία - πέραν του κρατικού φορέα που έχει αναλάβει τα ΜΕΔ – με όσες τράπεζες ή τυχόν φορείς διαχείρισης δανείων στο μέλλον συμβληθούν με το πρόγραμμα ‘Εστία’, και που θα δεσμεύονται με την τυποποιημένη αναδιάρθρωση δανείων. Αυτόματα δηλαδή, θα αναδιαρθρώνονται τα δάνεια, ώστε να γίνουν διαχειρίσιμα με τη συμβολή του δημοσίου, του κράτους, κατά το 1/3 στην αποπληρωμή.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη συνέχεια. Οι δύο αυτές προτάσεις θα προωθηθούν για έγκριση στη Βουλή.
Με τη λειτουργία του Σχεδίου ‘Εστία’ συμπληρώνεται ένα συνολικό πρόγραμμα μαζί με τα νομοσχέδια που βρίσκονται ήδη στη Βουλή, για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ.
Στη σημερινή συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις που έχουν συμφωνηθεί χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, για την ενίσχυση και βελτίωση των νομοσχεδίων που είναι ενώπιον της Βουλής. Οι τελικές αποφάσεις εναπόκεινται στη Βουλή και ελπίζουμε στην επόμενη συνεδρία της να εγκρίνει συνολικά αυτό το Σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, μέσω του μετασχηματισμού της ΣΚΤ και για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι απούσα και ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε οποιαδήποτε συνάντηση με την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπήρξαν συνεννοήσεις με την Κεντρική Τράπεζα. Το ερώτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι για μας τί και πού είναι η Κεντρική Τράπεζα. Το θέμα είναι ότι τα Σχέδια αυτά, ιδιαίτερα το ‘Εστία’, προϋποθέτει ότι θα τύχει και της τελικής έγκρισης και από την ΕΕ, διότι μιλάμε για σχέδιο κρατικής ενίσχυσης. Με βάση τις προκαταρκτικές συνεννοήσεις υπάρχει η πεποίθηση ότι θα τύχει της έγκρισης των ευρωπαϊκών Αρχών».
Ερωτηθείς για το θέμα της παραίτησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΣΤ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση διαδικασιών για να μη χρειαστεί ο διορισμός άλλου Διοικητικού Συμβουλίου, διότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μήνες, ενώ η ΣΚΤ σε τακτό χρονικό διάστημα θα πάψει να υπάρχει και στη θέση της θα είναι η εναπομένουσα οντότητα που δεν θα έχει καμιά σχέση με τις Αρχές της υφιστάμενης ΣΚΤ.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των εκροών από την ΣΚΤ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, με βάση πανευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τις 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στην ΣΚΤ είναι διασφαλισμένες στο σύνολο τους με τη συμφωνία που έγινε και περιμένουμε ότι θα τύχει της τελικής εγκρίσεως, όσον αφορά στην εγγύηση που εκκρεμεί, την ερχόμενη Παρασκευή. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ασκήθηκε πίεση αυτές τις μέρες στη διαθεσιμότητα μετρητών, δεν είναι πρόβλημα αυτό. Το πρόβλημα θα λυθεί συνολικά σε μερικές μέρος εφόσον διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις.
Το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε αποφάσεις πολύ δύσκολες που δεν επιθυμούσαμε κατ’ ανάγκη. Περιμένουμε ότι και η Βουλή θα μπορέσει να εγκρίνει αυτές τις δύσκολες αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε και συνολικά το πρόβλημα των ΜΕΔ, για να μην έχουμε ξανά τέτοια επείγοντα περιστατικά και πιέσεις στο τραπεζικό μας σύστημα».