21/6/18

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην τελετή εγκαινίων Έκθεσης Φωτογραφίας της ομάδας Photo Art

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην τελετή εγκαινίων Έκθεσης Φωτογραφίας της ομάδας Photo Art

Χαίρομαι που είμαι εδώ απόψε μαζί σας, γι’ αυτή την ωραία εκδήλωση.
Βεβαίως, εσείς τα γνωρίζετε... Επιτρέψτε μου, όμως να πω, ότι η φωτογραφία, τέχνη και τεχνική, παρά την ευρύτατη διάδοση που έχει πάρει στις μέρες μας, αφού με την τεχνολογία σε τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές έχει γίνει κυριολεκτικά προέκταση του χεριού μας, δεν παύει κατά βάση να είναι απεικόνιση του κόσμου μας και της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο.
Απεικονίζει τα πράγματα και τον κόσμο, καθώς και το παιχνίδισμά τους με το φως. Αλλά ταυτόχρονα είναι και έκφραση της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο. Απεικονίζει δηλαδή και σκέψεις και ιδέες, ανησυχίες και ευαισθησίες και, βεβαίως, προτάσεις αισθητικής. Μεταφέρει εν ολίγοις και αισθήματα και συναισθήματα του δημιουργού της. Ενώ όταν εκτίθεται, ως ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας, επιτρέπει να κοινωνούνται αυτά τα αισθήματα και συναισθήματα.
Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό ότι εδώ σήμερα έχουμε μια συνάντηση όπου η φωτογραφία έρχεται να συνδράμει μιαν άλλης μορφής οργανωμένη εκδήλωση συναισθημάτων. Στηρίζει έμπρακτα αισθήματα φιλαλληλίας και αλληλεγγύης.
Με αυτή την έκθεση, η φωτογραφική ομάδα PHOTO ART έρχεται να υποστηρίξει τον σύνδεσμο «Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας». Μια ευαισθητοποιημένη ομάδα που είναι ταγμένη να στηρίζει συνανθρώπους μας που είναι ασθενείς με βαριές παθήσεις και χρειάζονται εντατική θεραπεία.
Με αυτή την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουνίου, κινητοποιούνται 39 ερασιτέχνες φωτογράφοι για να συνδράμουν τους ευγενείς στόχους του Φόρουμ, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου συστήματος στήριξης των ασθενών της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας και των οικογενειών τους.
Είναι τιμητική η πρόσκλησή σας να παραστώ και να κάνω τα εγκαίνια της έκθεσης «Εκθέτω και προσφέρω 2018» και ευχαριστώ γι’ αυτή την πρόσκληση. Ελπίζω φυσικά σε ευόδωση και του φιλανθρωπικού στόχου, εφ’ όσον τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του συνδέσμου «Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας», δηλαδή υπέρ των ασθενών που έχουν ανάγκη εντατικής θεραπείας και των οικογενειών τους.
Όπως διαπιστώνουμε, αυτή την ομαδική έκθεση απαρτίζουν δημιουργικές προτάσεις 39 καλλιτεχνών φωτογράφων με ελεύθερη θεματολογία, με εικόνες από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Λέγεται ότι «οι φωτογραφίες υπάρχουν για να θυμίζουν ότι από τη ζωή μας πέρασε κάποτε ζωή». Σήμερα εδώ οι φωτογραφίες συντάσσονται με την προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τη ζωή, όταν αυτή απειλείται από βαριές παθήσεις. Οι καλλιτεχνικές προτάσεις των εθελοντών που θα εκτεθούν και θα προταθούν προς πώληση αυτό το τριήμερο είναι αποτέλεσμα της προσωπικής τους εργασίας και ετοιμάστηκαν με έμπνευση, επιμονή, υπομονή, αλλά και αγάπη. Αποκτούν πρόσθετη αξία, αφού προσφέρονται με ανιδιοτέλεια για έναν ευγενικό σκοπό, για τη στήριξη πασχόντων συνανθρώπων μας, που δίνουν καθημερινά τον δικό τους δύσκολο αγώνα για τη ζωή, μέσα από τη φροντίδα που αγωνίζεται για να τους προσφέρει είτε με τη στήριξη των υπηρεσιών εντατικής θεραπείας είτε με την προώθηση της σχετικής έρευνας, το «Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνησή μας, συνειδητοποιεί πλήρως την ανάγκη να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε κατά πολύ τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για τον γενικό σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι όμως ώρα να εκφράσω ευχαριστίες εκ μέρους και της Κυβέρνησης σε ομάδες ανθρώπων όπως το Φόρουμ που έρχονται αρωγοί και που κάποτε συμπληρώνουν, όσο είναι δυνατό, ελλείψεις που πάντα μπορεί να υπάρχουν. Όπως βέβαια ευχαριστίες οφείλουμε και στην PHOTO ART που στηρίζει αυτό το έργο. Είναι όμορφο που αυτή η βοήθεια έρχεται μέσα από τη λειτουργία του εθελοντισμού και το δρόμο της πολιτιστικής δημιουργίας, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της κοινωνίας μας.
Θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας  PHOTO Art για την πρωτοβουλία να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους αυτό το φωτογραφικό «project». Συγχαρητήρια απευθύνονται σίγουρα και στο Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας, το Δ.Σ. και όλα τα μέλη του. Επιτρέψετε μου ακόμα ιδιαίτερα να συγχαρώ τον κ. Χριστάκη Σαζεϊδη για το συντονισμό της εμπνευσμένης αυτής ιδέας, καθώς επίσης στους υποστηρικτές –την ALCOBROS, το ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΗ, την Κάβα το Διονύσιον και το Τυπογραφείο Ανδρέας Κυριάκου- που ενισχύουν αυτή την ευγενή προσπάθεια. Εύχομαι, λοιπόν, κάθε επιτυχία στην έκθεση για την ευόδωση των στόχων και των επιδιώξεων σας.