8/6/18

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο  Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης στο Ισραήλ, κατόπιν πρόσκλησης του Ισραηλινού ομολόγου του κ. Avigdor Liberman.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη στρατηγική αξία των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ στον βασικό πυλώνα της άμυνας και ασφάλειας, η οποία και αναδεικνύει το συνεργικό ρόλο των δύο χωρών και την αξιόπιστη παροχή ασφάλειας στην εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σ’ αυτό το πλαίσιο αντηλλάγησαν απόψεις σ’ ότι αφορά πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών και συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας καθώς και ο ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη  περιοχή.
Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού υπό το πρίσμα των απαράδεκτων προκλήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκφράστηκε παράλληλα η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινό όραμα για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και των ποικίλων προκλήσεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με στόχο την προώθηση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Αγγελίδης τόνισε, την ισχυρή βούληση του για συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας ανάμεσα στις δύο χώρες και εξέφρασε την εκτίμηση του προς τον κ. Lieberman για την αξία που προσωπικά αποδίδει στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ.
Ο κ. Αγγελίδης έγινε επίσης δεκτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ στην Ιερουσαλήμ. Ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη συμπαράσταση του για το θεάρεστο έργο που επιτελεί ο Πατριάρχης στο Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο που έχει ως έδρα την ιερότερη Πόλη του κόσμου.
Ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε στα Ιεροσόλυμα τον Ναό της Αναστάσεως και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος «Yad Vashem» όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.