19/6/18

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην τελετή απονομής των Βραβείων Γυναικείας αριστείας «Εριφύλη», για το 2017

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην τελετή απονομής των Βραβείων Γυναικείας αριστείας «Εριφύλη», για το 2017

«Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι γυναίκα», είχε πει κάποτε η σπουδαία συγγραφέας, διανοούμενη και ακτιβίστρια Simone De Beauvoir. Αυτό που δεν είπε, αλλά προφανέστατα εννοούσε, είναι πως γυναίκα γίνεσαι, διεκδικώντας και παλεύοντας για όλα αυτά που δικαιωματικά σου αξίζουν. Και εμείς, γι’ αυτό ακριβώς βρισκόμαστε εδώ.
Φίλες και φίλοι,
Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή, που βρίσκομαι απόψε μαζί σας σε αυτό τη σπουδαίο συναπάντημα γυναικείας αριστείας, το οποίο διοργανώνεται για 2η συνεχόμενη χρονιά. Μια εκδήλωση, η οποία είμαι βέβαιη πως θα καταστεί θεσμός και σημείο αναφοράς για τη γυναικεία αριστεία. Η διοργάνωση άλλωστε τέτοιων εκδηλώσεων, που έχουν στο επίκεντρο τη γυναίκα, τους αγώνες και τα επιτεύγματα της, αποτελούν αναγκαιότητα στη σύγχρονη εποχή.
Σκοπός των βραβείων, είναι να τιμήσουν τον σημαντικό στρατηγικό ρόλο των γυναικών στην ανάπτυξη της σύγχρονης οικονομίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η ανάδειξη γυναικείων προτύπων, μέσα από πρωτοβουλίες όπως τα βραβεία, στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, συμβάλει αναμφίβολα με πρακτικό τρόπο, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων.
Οι γυναίκες που τιμούμε σήμερα κατάφεραν, μέσα από προσωπική προσπάθεια και επιμονή, να υπερπηδήσουν εμπόδια και δυσκολίες, να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους και να προσφέρουν, εμπνέοντας ταυτόχρονα και τους γύρω τους, να πράξουν το ίδιο.
Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν στην ΟΕΒ αλλά και στην Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών για την έμπνευση, τη σκληρή δουλειά αλλά και το μεράκι τους, προκειμένου να φέρουν εις πέρας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα εξαιρετικό εγχείρημα. Η θετική ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου, ειδικότερα των γυναικών, καθώς και της κοινωνίας ευρύτερα, δίνουν τα εχέγγυα έτσι ώστε οι έξοχες των γυναικών, όπως προστάζει άλλωστε και η ετυμολογία του ονόματος «Εριφύλη», να συνεχίσουν να τιμούνται και να βραβεύονται.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα, οι γυναίκες έχουν ανοίξει τα φτερά τους προς κάθε κατεύθυνση, καταγράφουν επιτυχίες, σχεδιάζουν το μέλλον τους, έχουν φιλοδοξίες, στόχους και ηγετικούς ρόλους. Παράλληλα, έχουν το προνόμιο αλλά και το βάρος της ευθύνης των πολλαπλών ρόλων, από τους πλέον παραδοσιακούς, όπως αυτός της μητέρας και συζύγου, έως τους πιο σύγχρονους. Πόσο, ωστόσο, οι νοοτροπίες μέσα στην οικογένεια, στον κοινωνικό περίγυρο, στην πολιτεία διευκολύνουν τις γυναίκες να ανταποκριθούν στον αρμονικό συνδυασμό των ρόλων;
Χρειάζεται αναντίλεκτα δρόμος ακόμη, ώστε οι Κύπριες-επιχειρηματίες να κατακτήσουν τη θέση που πρέπει να έχουν στην αγορά εργασίας. Από την άλλη, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι οι γυναίκες έχουν σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση της εργασίας, της οικονομίας και της κοινωνίας.
H ενίσχυση των προϋποθέσεων που θα ευνοήσουν τις γυναίκες να αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αποτελεί σημαντική πρόκληση και αποστέλλει ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της εξισορρόπησης των σχέσεων φύλου στον κόσμο του επιχειρείν.
Οι γυναίκες της Κύπρου έχουν πετύχει πολλά, όμως μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα. Οι γυναίκες της Κύπρου αγωνίστηκαν και κατάφεραν πολλά σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, δημόσιας και ιδιωτικής, ζωής.  Υπάρχει όμως, πολύς δρόμος ακόμα να διανύσουμε. Διεκδικούμε, όχι ειδική αλλά ίση μεταχείριση.  Έχοντας για όπλα την ίδια μας τη φύση, την ευαισθησία, αλλά και τη δύναμη, τις ικανότητες, τις αρετές και την αξία μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε και να πετύχουμε πολλά, συνεισφέροντας ισότιμα στην πολιτική, την οικονομία, την επιστήμη και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.
Είναι στο χέρι μας να αξιώσουμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια καλύτερη, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη κοινωνία. Όχι μόνες μας, όχι στη λογική ενός παράλογου ανταγωνισμού, αλλά με βασικές προϋποθέσεις το πλαίσιο μιας αρμονικής συμβίωσης μέσα στο σπίτι, μέσα στον στενό πυρήνα της οικογένειας, κοντά στους συντρόφους και τα παιδιά μας. Έτσι, μπορούμε να μεγαλουργήσουμε σε οποιοδήποτε τομέα της επαγγελματικής και εν γένει, της δημόσιας ζωής.
Τελειώνοντας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να συγχαρώ την ΟΕΒ και την ΚΟΓΕΕ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία και τη θέσπιση των βραβείων γυναικείας αριστείας «Εριφύλη». Θερμά συγχαρητήρια και στις βραβευθείσες, στα πρόσωπα των οποίων τιμούνται οι γυναίκες ολόκληρης της Κύπρου.
(ΔΚ/ΕΙ)