18/5/18

6η Τριμερής Συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Μάλτας και Ελλάδας για θέματα ναυτιλίας

6η Τριμερής Συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Μάλτας και Ελλάδας για θέματα ναυτιλίας

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, κα Νατάσα Πηλείδου προήδρευσε της 6ης τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 18 Μαΐου 2018 στη Λευκωσία. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ελλάδας ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δρ Παναγιώτης Κουρουμπλής και της Μάλτας o Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Έργων δρ Ian Borg.
Η 6η τριμερής συνάντηση των τριών χωρών, φιλοξενήθηκε από την Κύπρο κατόπιν της ίδρυσης από την κυπριακή κυβέρνηση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και δεδομένης της σημασίας που αποδίδεται στον τομέα της ναυτιλίας από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα. Οι εν λόγω συναντήσεις θεσμοθετήθηκαν να πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση με σκοπό τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων για τα τρέχοντα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τη ναυτιλία. Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και των συναφών ναυτιλιακών κλάδων στις παγκόσμιες αγορές, στο πλαίσιο του αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού, καθώς και η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι τρείς Υπουργοί συμφώνησαν ότι ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών γενικότερα, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και ότι απαιτούνται επιπλέον δράσεις για τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη μιας ελκυστικής και έξυπνης, ασφαλούς, κοινωνικής και βιώσιμης ναυτιλίας. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίτευξη των πιο πάνω στόχων. Τέλος, επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή συνεργασία των τριών χωρών τόσο σε διεθνές όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης, οι τρεις Υπουργοί έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επικρότησε τη σύγκλιση τέτοιων συναντήσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ χρήσιμες για τον ευρύτερο τομέα της ναυτιλίας, η σημασία του οποίου για την κυπριακή οικονομία είναι γνωστή.