19/4/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο 41o Παγκύπριο Συμπόσιο

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο 41o Παγκύπριο Συμπόσιο του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά: Όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω το 41ο Παγκύπριο Συμπόσιο του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO, με θέμα: «Πολιτιστική κληρονομιά: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον», που συνδιοργανώνεται από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Λύκειο Κύκκου Α΄, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και τη στήριξη του Οργανισμού CARDET.
Είναι γνωστό ότι ο θεσμός του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO έχει πλέον καθιερωθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, προσφέροντας ευκαιρίες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εξετάσουν θέματα που άπτονται των προτεραιοτήτων της UNESCO, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, την πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το 2018 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Πολιτισμό: η ανακήρυξή του ως Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί την αφορμή για όλους μας να εργαστούμε συντονισμένα και μεθοδικά για την προβολή όλων των στοιχείων που συναποτελούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις ποικίλες εκφάνσεις του πολιτισμού μέσα στον χρόνο. Η πολιτιστική κληρονομιά -που είναι ένα μοναδικό προνόμιο για όλους μας- αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους νέους. Μπορεί να τους βοηθήσει να αποκτήσουν γνώσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και ταυτόχρονα να τους δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τους εαυτούς τους και τον κόσμο. Βούλησή μας είναι οι μαθητές μας, να μάθουν να εντοπίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, να την αξιολογούν, να την εκτιμούν, να συμμετέχουν σε αυτή και να έχουν μια διά βίου εμπλοκή στην προστασία και την προβολή της, ως ενημερωμένοι, ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Στο πλαίσιο της φετινής θεματικής του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO, είμαι βέβαιος ότι, μέσα από σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, σας δόθηκε ήδη η ευκαιρία να εντρυφήσετε στον πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας μας και να εφοδιαστείτε με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να αναζητήσετε τρόπους για την προστασία και την προβολή της. Εύχομαι οι εργασίες του διήμερου Συμποσίου όχι μόνο να διευρύνουν τις γνώσεις σας για την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά συγχρόνως να αποτελέσουν αφορμή προβληματισμού και έμπνευσης για τον δικό σας ρόλο, υιοθετώντας την υπεύθυνη στάση ενεργών πολιτών.
Η προαγωγή και μετάδοση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων για την πολιτιστική κληρονομιά στον χώρο της εκπαίδευσης συνιστούν βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αγωγή και την καλλιέργεια της πολιτιστικής συνείδησης των μαθητών κάθε βαθμίδας. Ως εκ τούτου, η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων και ανάλογων δράσεων θα έχουν τη διαχρονική υποστήριξη του Υπουργείου, εφόσον τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν οι νέοι μας είναι πολλαπλά.
Καταληκτικά, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, στον Συντονιστή του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου, τις Διευθύνσεις και το διδακτικό προσωπικό του Λυκείου Κύκκου Α΄ και του Παγκυπρίου Γυμνασίου, για τη διοργάνωση του Συμποσίου.
Επίσης συγχαίρω θερμά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος, αφιερώνοντας πρόθυμα ακόμη και μέρος του ελεύθερου χρόνου τους.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας!