12/3/18

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

O Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Στέλιος Χειμώνας, εκπροσώπησε την Κύπρο στις εργασίες του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Φέτος, η ΕΕ γιορτάζει 25 χρόνια από τη δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς και με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τις δυνατότητες για βελτίωση και περαιτέρω εμβάθυνσή της. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Χειμώνας τόνισε ότι η Ενιαία Αγορά αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι τα κράτη μέλη της Ένωσης, με διαφορετικό βαθμό οργάνωσης και διαφορετική αφετηρία, έδειξαν την απαραίτητη πολιτική βούληση για τη δημιουργία του σημερινού οικοδομήματος. Με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια πολιτική βούληση θα πρέπει να χαράξουμε το μέλλον προς επίτευξη του στόχου για ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση και ενδυνάμωση της Ενιαίας Αγοράς, σημείωσε ο κ. Χειμώνας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία επίσπευσης των επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες και υποδομές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως η ΕΕ προχωρήσει προς τον στόχο της δημιουργίας Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς. Καταλήγοντας, ο κ. Χειμώνας σημείωσε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να εργαστούν συλλογικά για τη εδραίωση Ενιαίας Αγοράς, που να είναι μίας και όχι πολλών ταχυτήτων.  Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, επεσήμανε ο κ. Χειμώνας, θα πρέπει, κατά έμπρακτο τρόπο, να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και των νησιωτικών περιοχών.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη ψηφιοποίηση της οικονομίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού κύκλου συντονισμού για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο κ. Χειμώνας εισηγήθηκε όπως με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δοθεί στα κράτη μέλη η απαραίτητη ευελιξία να αξιοποιούν τους χρηματοδοτικούς πόρους, σύμφωνα με τις δικές τους ιδιαιτερότητες.