27/3/18

Τελετή παράδοσης τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Υπουργό Οικονομικών

Τελετή παράδοσης τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Υπουργό Οικονομικών

Σε σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, στο Υπουργείο Οικονομικών η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο κα Kathleen Doherty παρέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών  κ. Χάρη Γεωργιάδη, τεχνικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό.
Η εν λόγω προσφορά εντάσσεται στο πλαίσιο της τεχνικής και εκπαιδευτικής βοήθειας που παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. σε θέματα ελέγχου εξαγωγών. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά το Τμήμα Τελωνείων στην άσκηση αποτελεσματικότερων ελέγχων στο ευαίσθητο θέμα της παράνομης διακίνησης όπλων μαζικής καταστροφής.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, η Πρέσβειρα κα Kathleen Doherty, μιλώντας στα αγγλικά, είπε ότι αυτός ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει τα παράνομα αγαθά που εισέρχονται μέσω λιμένων και αερολιμένων οπουδήποτε στον κόσμο. Εξέδρασε δε ικανοποίηση για την προσφορά του εξοπλισμού στο Υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα στο Τμήμα Τελωνείων και ανέφερε πως η αξία του εξοπλισμού, που παρέχεται ως δωρεά μαζί και εκπαίδευση για τον τρόπο χρήσης του, ανέρχεται στα 150.000 δολάρια.  Κλείνοντας τόνισε ότι αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ενισχύονται οι σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία και ανυπομονούν να συνεργαστούν με το Υπουργείο.
Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο ο Υπουργός Οικονομικών  κ. Χάρης Γεωργιάδης είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών και μέσω της Πρέσβειρας, την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτή την πολύ σημαντική και χειροπιαστή υποστήριξη, βοήθεια, που λαμβάνουμε στη μορφή πολύ σημαντικού, εξειδικευμένου εξοπλισμού αλλά και τεχνικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης σε σχέση με την ανάγκη και την υποχρέωση της χώρας μας να εφαρμόσει τόσο τις εθνικές νομοθεσίες όσο και τις διεθνής υποχρεώσεις της χώρας μας σε σχέση με τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης είτε ναρκωτικών είτε εξοπλισμών, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της χώρας μας και τους κινδύνους διακίνησης τέτοιων υλικών στην περιοχή και στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θέλω να τονίσω τη δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης να συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια, καθώς και την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε με όλα τα κράτη προς αυτή την κατεύθυνση. Εκφράζω ξανά τις ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτή τη σημαντική υποστήριξη που σήμερα λαμβάνουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.»