26/1/18

Ομιλία του Γενικού Εφόρου Εκλογών κ. Κύπρου Κυπριανού στη συνέντευξη Τύπου για τη διενέργεια των Προεδρικών εκλογών 2018

Ομιλία του Γενικού Εφόρου Εκλογών κ. Κύπρου Κυπριανού στη συνέντευξη Τύπου για τη διενέργεια των Προεδρικών εκλογών 2018

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και σας ευχαριστώ θερμά που βρίσκεστε μαζί μας. Σε λιγότερο από δύο 24ωρα ξεκινά η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν νομίζω να χρειάζεται να αναφέρω την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι εκλογές αυτές, αφού αφορούν στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας.

Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε ως προς τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, από την Υπηρεσία Εκλογών και από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διεξαχθούν οι επικείμενες εκλογές κατά τρόπο άψογο, όπως πάντοτε άλλωστε, και επίσης, εκμεταλλευόμενοι την εδώ παρουσία σας, να μεταφέρουμε, μέσω σας, χρήσιμες πληροφορίες προς τους ψηφοφόρους, τόσο σε αυτούς που έχουν συμμετάσχει και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, όσο και σε αυτούς που θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά.

    1. Οργάνωση των εκλογών
Πρέπει να πω ότι ως αρμόδια κρατική Υπηρεσία δεν περιοριστήκαμε μόνο στο διαδικαστικό κομμάτι των εκλογών. Προσπαθήσαμε να προτρέψουμε τους εκλογείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να περιορίσουμε όσο περισσότερο γίνεται την αποχή. Για τον σκοπό αυτό, εδώ και αρκετές εβδομάδες, έχουμε πραγματοποιήσει ενημερωτικές εκστρατείες με τη βοήθεια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Προσπαθήσαμε, αξιοποιώντας όλα τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να προτρέψουμε τους πολίτες να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και βεβαίως, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Βεβαίως το φαινόμενο της αποχής χρήζει πολλών ερμηνειών και σίγουρα το ενδιαφέρον των πολιτών να συμμετάσχουν σε εκλογικές διαδικασίες δεν εξαρτάται μόνο από εμάς και οπωσδήποτε δεν εξαντλείται ή αντιμετωπίζεται μόνο με εκστρατείες διαφώτισης. Προφανώς απαιτούνται πολύ περισσότερα πράγματα τα οποία όμως πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από μια πιο συλλογική και σφαιρική προσπάθεια, στην οποία να εμπλακούν όλοι όσοι έχουν ανάμιξη ή επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου.

Σε ό,τι αφορά στην ίδια την εκλογική διαδικασία, στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις Υπηρεσίες του που έχουν την ευθύνη για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, το τελευταίο δίμηνο έγινε μια εντατική και συστηματική εργασία, με στόχο όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους, μέσα στα πολύ στενά χρονικά πλαίσια που ορίζονται στη νομοθεσία και που έγιναν ακόμη πιο στενά με τη μετάθεση των εκλογών κατά δύο εβδομάδες ενωρίτερα από το κανονικό.

Σήμερα, μπορούμε να σας βεβαιώσουμε πως όλα είναι έτοιμα για την εκλογική αναμέτρηση της 28ης Ιανουαρίου, κι αν χρειαστεί και για τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών, στις 4 Φεβρουαρίου 2018.

Ενημερωτικά αναφέρω ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο ανέρχεται στους 550.593.
Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων, περιλαμβάνονται άλλοι 283 εκλογείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου στις 550.876.
Από αυτούς, 11.683 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 38 εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν σε 15 χώρες στο εξωτερικό.

Ο αριθμός των εκλογέων κατά εκλογική περιφέρεια έχει ως ακολούθως:

ΕΠΑΡΧΙΑΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΛΟΓΕΩΝ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ213.033
ΛΕΜΕΣΟΣ152.115
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ31.485
ΛΑΡΝΑΚΑ92.795
ΠΑΦΟΣ49.765
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ11.683
ΣΥΝΟΛΟ550.876

Σε ό,τι αφορά στα εκλογικά κέντρα, αναφέρω ότι στην Κύπρο και το εξωτερικό θα λειτουργήσουν συνολικά 1.122 εκλογικά κέντρα, ως ακολούθως:

ΕΠΑΡΧΙΑΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ410
ΛΕΜΕΣΟΣ305
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ54
ΛΑΡΝΑΚΑ181
ΠΑΦΟΣ134
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ38
ΣΥΝΟΛΟ1.122

Σε ό,τι αφορά στους εγκλωβισμένους πολίτες της Δημοκρατίας της επαρχίας Κερύνειας, αυτοί θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β’, Κέντρο ΣΤ΄ και οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ’.

Για όσους εγκλωβισμένους θα βρίσκονται στους οικείους τους στις ελεύθερες περιοχές, υπάρχει και η δυνατότητα να τους εκδοθεί από την Υπηρεσία Εκλογών εξουσιοδότηση για να ψηφίσουν σε εκλογικό κέντρο της περιοχής όπου θα βρίσκονται.

Να αναφέρω ακόμη ότι η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, έχει ανακοινώσει ότι κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, θα λειτουργήσει από τις 7 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ., έτσι ώστε να παρέχει διευκολύνσεις προς τους εγκλωβισμένους που θα προσέλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων είναι 22 400108 και 22 400109.

Στον αριθμό των εκλογικών κέντρων της Λευκωσίας περιλαμβάνεται και το ειδικό εκλογικό κέντρο που θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι φυλακισμένοι. Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου των φυλακισμένων, η κάλπη αυτή θα μεταφερθεί και θα συγχωνευθεί με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

Σε ό,τι αφορά στα άτομα που θα στελεχώσουν τα Εκλογικά Κέντρα, εκδόθηκε και δόθηκε σε όλους ειδικό βιβλιάριο με λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να χειριστούν την όλη διαδικασία και όλοι ανεξαιρέτως κλήθηκαν και παρακολούθησαν ενημερωτικά σεμινάρια μέσω των οποίων έτυχαν της αναγκαίας εκπαίδευσης, έτσι ώστε η διεξαγωγή των εκλογών και η έκδοση των αποτελεσμάτων να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και χωρίς προβλήματα.

Όπως έγινε και σε προηγούμενες εκλογές, έτσι και τώρα, στα εκλογικά κέντρα θα απασχοληθούν και 1000 περίπου άνεργοι πτυχιούχοι. Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν συνολικά 7500 περίπου υπάλληλοι και αστυνομικοί, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλαδή την ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, τη φρούρηση, την ασφαλή μεταφορά των καλπών, την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τις επικείμενες εκλογές θα παρακολουθήσει και ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Κύριο αντικείμενο της αποστολής τους είναι η παρακολούθηση της προεκλογικής εκστρατείας και η κάλυψή της από τα Μ.Μ.Ε, ως επίσης και το κεφάλαιο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων. Πρόσθετα, και μετά από αίτημα της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ομάδα Λειτουργών του Γραφείου της θα επισκεφθεί εκλογικά κέντρα, ώστε επί τόπου να βεβαιωθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων τυγχάνουν σεβασμού.
    2. Βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας προς τους υποψηφίους και τα ΜΜΕ

Στο σημείο αυτό θα ήθελα, τώρα, να τονίσω ορισμένες βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας, που αφορούν τόσο τα ΜΜΕ όσο και τους υποψηφίους:

(α) Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα. Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, κατά την ημέρα που προηγείται της ψηφοφορίας και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Διαφημίσεις των υποψηφίων, ή των κομμάτων, ή άλλων οργανωμένων ομάδων που τους υποστηρίζουν σε πινακίδες ή σε άλλους χώρους, πρέπει να αφαιρεθούν, ώστε μέχρι τα μεσάνυκτα απόψε να μην υπάρχουν. Παράκληση είναι όπως τα επιτελεία όλων των υποψηφίων μεριμνήσουν ειδικά για το θέμα αυτό, ώστε να μην υποχρεωθούν οι Έφοροι Εκλογής να σπαταλούν χρόνο και δημόσιο χρήμα για να αποκαθηλώνουν τις προεκλογικές τους διαφημίσεις. Η απαγόρευση ισχύει για όλους και κατά συνέπεια, υπογραμμίζω πως όλοι πρέπει να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία. (β) Απαγορεύεται η αποστολή προεκλογικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πολιτών, γιατί και αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας. Για αυτό καλώ σήμερα τα εκλογικά επιτελεία αλλά και τα οργανωμένα σύνολα που υποστηρίζουν υποψηφίους, να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία για να παραβιάσουν τη νομοθεσία, είτε για να ασκήσουν κριτική κατά ανθυποψηφίων τους, είτε για να επηρεάσουν τους εκλογείς, είτε για να διασπείρουν φήμες, όταν μάλιστα η προεκλογική εκστρατεία θα έχει ουσιαστικά και κατά νόμο περατωθεί. (γ) Απαγορεύεται η μετάδοση, ή δημοσίευση ειδήσεων, ή ανακοινώσεων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Έφορο Εκλογής ή με την εξουσιοδότησή του. (δ) Ωστόσο, με βάση την Εκλογική νομοθεσία, επιτρέπεται στις εφημερίδες του Σάββατου η δημοσίευση ειδήσεων από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της σημερινής ημέρας. Υπενθυμίζω ακόμη ότι η νομοθεσία επιτρέπει στους πολιτικούς αρχηγούς όπως μετά από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, έξω από τα εκλογικά κέντρα, να προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, οι οποίες αναμένω ότι θα είναι μέσα σε θεμιτά πλαίσια. (ε) Όσον αφορά στο κεφάλαιο των προεκλογικών δαπανών, υπενθυμίζεται ότι όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν προς τον Έφορο Εκλογής, εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του αποτελέσματος της εκλογής στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, την έκθεση των εκλογικών τους δαπανών, ο οποίος με τη σειρά του θα τις διαβιβάσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία.
    3. Βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας προς τους εκλογείς

Ώρες ψηφοφορίας
Οι ώρες ψηφοφορίας και σε αυτές τις εκλογές, είναι από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ., με διάλειμμα μίας ώρας, μεταξύ των ωρών 12μ. – 1:00 μ.μ. Σημειώνω ότι οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα που θα λήξει η ψηφοφορία στην Κύπρο. Οφείλω να τονίσω ότι τα εκλογικά κέντρα κλείνουν στις 6.00 μ.μ. Σε περίπτωση όπου σε κάποιο εκλογικό κέντρο υπάρχουν πολίτες που αναμένουν τη σειρά τους για να ψηφίσουν, ο προεδρεύων έχει δικαίωμα παράτασης της ώρας ψηφοφορίας, όμως, όπως και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν αναμένεται να χρειαστεί κάτι τέτοιο. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας.

Απαιτούμενα έγγραφα
Ο κάθε εκλογέας/ψηφοφόρος μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα προσκομίζοντας το εκλογικό του βιβλιάριο ή την ταυτότητά του. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις ταυτότητες, τονίζω ότι θα γίνεται δεκτή οποιουδήποτε τύπου ταυτότητα, είτε παλαιά είτε νέα. Τονίζω ότι κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας, έστω και αν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Μόνη εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους. Όλοι συνεπώς, θα πρέπει να μεριμνήσουν όπως έχουν μαζί τους ένα από αυτά τα έγγραφα, κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό κέντρο που έχουν κατανεμηθεί. Υπενθυμίζω ότι τα Γραφεία Επάρχων θα δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι αύριο στις 1:00 μ.μ.
    4. Πληροφορίες για τα εκλογικά κέντρα
Όσον αφορά στα εκλογικά Κέντρα στα οποία θα ψηφίζουν οι εκλογείς, σας πληροφορώ ότι έχουμε διανείμει σχετική ανακοίνωση όπου καταγράφονται οι πηγές πληροφόρησης που υπάρχουν, για να ενημερωθεί ο κάθε πολίτης για το εκλογικό του κέντρο και σας παρακαλώ να όπως της δώσετε περαιτέρω δημοσιότητα.

Επισημαίνω ότι για σκοπούς ενημέρωσης αναφορικά με το πού θα ψηφίζουν οι πολίτες, πληροφορίες παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας wtv.elections.moi.gov.cy, καθώς και στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό ενημέρωσης, ο οποίος είναι το 7777 2212. Πρόσθετα, η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών και όλοι οι Έφοροι Εκλογής θα έχουν αρμόδιους λειτουργούς και κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, για να ενημερώνουν σχετικά τους ψηφοφόρους.

Στο σημείο αυτό θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω ότι τόσο στους εκλογείς όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων, απαγορεύεται να κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου εντός των εκλογικών κέντρων. Για το ζήτημα αυτό υπογραμμίζω ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων. Ο μοναδικός που μπορεί να χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο εντός του εκλογικού κέντρου θα είναι ο προεδρεύων, για σκοπούς επικοινωνίας με τον Έφορό του.
    5. Πληροφορίες για τον τρόπο ψηφοφορίας

Ορθός τρόπος ψηφοφορίας
Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος έγκυρα είναι απλός, νοουμένου ότι θα προσέξει δύο βασικά στοιχεία:

(α) να σημειώσει ένα από τα επιτρεπόμενα σύμβολα, όπως καθορίζονται στον νόμο, δηλ.: «+» ή «Χ» ή «√», και (β) να τοποθετήσει το σύμβολο αυτό μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο, που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου της προτίμησής του, μόνο.

Άκυρα ψηφοδέλτια
Παράλειψη του εκλογέα να ψηφίσει με τους προαναφερόμενους τρόπους καθιστά το ψηφοδέλτιο του άκυρο.

Ένα ψηφοδέλτιο είναι, επίσης, άκυρο όταν:
(α) ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους υποψηφίους,
(β) δεν μπορεί να εξακριβωθεί η θέληση του εκλογέα, όπως, για παράδειγμα, το λευκό ψηφοδέλτιο,
(γ) το ψηφοδέλτιο φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ψηφοδέλτια που φέρουν σημεία, ή αριθμούς, ή γράμματα άλλα από εκείνα που καθορίζονται στον νόμο, ή αν οι εκλογείς ψηφίσουν με στυλό διαφορετικού χρώματος από το μπλε και το μαύρο, κρίνονται ως άκυρα. Για τον σκοπό αυτό έχουμε φροντίσει να υπάρχουν στυλό στα παραβάν που θα ασκείται το εκλογικό δικαίωμα, (δ) όταν το ψηφοδέλτιο δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό του μέρος. Επομένως, εάν ένα ψηφοδέλτιο δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα είναι άκυρο, γι’ αυτό τόσο οι προεδρεύοντες όσο και οι εκλογείς πρέπει να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που αντιστοίχως παραδίδουν και παραλαμβάνουν, είναι κατάλληλα σφραγισμένο.

Λευκά ψηφοδέλτια
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά, για στατιστικούς σκοπούς.
    6. Καταμέτρηση και εξαγωγή αποτελεσμάτων

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας, στην παρουσία εκπροσώπων των υποψηφίων, εάν το επιθυμούν και νοουμένου ότι έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Γνωρίζετε ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή των εκπροσώπων των υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια. Απαγορεύεται επίσης να φέρουν είδη γραφικής ύλης ή να παίρνουν οποιεσδήποτε σημειώσεις κατά τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων.

Παράκλησή μας είναι όπως όλοι οι εκπρόσωποι των υποψηφίων συμμορφωθούν, γιατί πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε αυστηρά την πρόνοια αυτή του νόμου, για τήρηση της τάξης στα εκλογικά κέντρα. Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα απομακρύνονται από το εκλογικό κέντρο. Σχετικές οδηγίες έχουν ήδη δοθεί στους προεδρεύοντες υπαλλήλους.

Λόγω του αυξημένου αριθμού των υποψηφίων θα απαγορευθεί η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου προσώπου σε εκλογικό κέντρο, για αποφυγή συνωστισμού. Δικαίωμα εισόδου στα εκλογικά κέντρα, μετά από την έναρξη της διαδικασίας διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, θα έχουν μόνο οι Βοηθοί Έφοροι Εκλογής, για να βεβαιωθούν ότι αυτή διεξάγεται ομαλά. Ασφαλώς, όλοι οι υποψήφιοι δικαιούνται, εάν το επιθυμούν, να παρευρίσκονται στα εκλογικά κέντρα.

Στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα επιτραπεί να παρευρίσκονται στα εκλογικά κέντρα κατά τη διάρκεια της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, εκτός από τη λήψη πλάνων κατά την έναρξη της όλης διαδικασίας και μετά από συνεννόηση με τον οικείο Έφορο Εκλογής.
    7. Εκλογικά αποτελέσματα

Δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα, αναμένεται ότι γύρω στις 6:30 μ.μ. θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, από τα μικρά σε αριθμούς εκλογέων εκλογικά κέντρα, ενώ γύρω στις 8:30 μ.μ. αναμένεται να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Εάν κανένας από τους υποψήφιους δεν εξασφαλίσει πέραν του 50% των εγκύρων ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, την επόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.

Η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας προγραμματίζεται να γίνει στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία», σε ώρα που θα καθοριστεί όταν διαπιστωθεί κατά πόσο θα έχουμε εκλογή από τον πρώτο γύρο ή σε επαναληπτική εκλογή. Βεβαιώνω ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για τα δύο ενδεχόμενα.

Σας πληροφορώ επίσης ότι η έδρα μου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας, θα βρίσκεται εδώ, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, από όπου θα σας ενημερώνω για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω ότι η διεξαγωγή δημοκρατικών και αδιάβλητων εκλογικών αναμετρήσεων έχει καταστεί παράδοση στον τόπο μας. Αυτό οφείλεται στη συνεργασία και κατανόηση που επιδεικνύουν οι κύριοι συντελεστές που συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες, που είναι οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, τα πολιτικά κόμματα, οι υποψήφιοι και ασφαλώς οι πολίτες. Σημαντικό, δε, να αναφέρω είναι το γεγονός ότι σε κάθε στάδιο οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας έχουν εμπλακεί και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων για την πραγματικά ειλικρινή συνεργασία και κατανόηση που επέδειξαν, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην ομαλή και αποτελεσματική προετοιμασία αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Ευελπιστώ ότι το πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, για τη δική σας συνεργασία και την προβολή των ανακοινώσεων που έχουμε κατά καιρούς εκδώσει προς ενημέρωση του κοινού. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί με την παροχή των απαραίτητων διευκολύνσεων καθ’ όλη τη διάρκεια των εκλογών, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνετε συνεχώς το κοινό για τη ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων αλλά και για την προβολή της τελετής ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στους πολίτες, οφείλω να πω πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η ωριμότητα και η σύνεση που επιδεικνύουν στις εκλογικές αναμετρήσεις του τόπου. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως και σε αυτές τις εκλογές, οι πολίτες θα προσέλθουν με τάξη, ηρεμία και ωριμότητα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τέλος, δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω και επισήμως όλους τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, τους Εφόρους Εκλογής και τους συνεργάτες τους, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τους συνεργάτες του, το Υπουργείο Εξωτερικών και τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και γενικότερα, όλες τις Υπηρεσίες που, σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, έχουν εμπλακεί στην προετοιμασία των εκλογών, για την άψογη μέχρι σήμερα συνεργασία τους.

Εύχομαι σε όλους τους εκλογείς καλή ψήφο!
______________