9/11/17

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα με την ευκαιρία μιας πολύ σημαντικής συνόδου στην οποία έχουμε συνεισφέρει σημαντικά καθότι είναι γνωστές οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με αραβικό κόσμο και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, για την οικονομική συνανάπτυξη σε μια περίοδο που φαίνεται ότι ξεπερνάμε τη μακρόχρονη οικονομική κρίση.

Εσείς βγήκατε τώρα βγαίνουμε και εμείς σιγά-σιγά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Πάντοτε οι συναντήσεις μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα να έχουμε μια εθνική γραμμή, ουσιαστικά, που βρίσκει την υποστήριξη στην Ελλάδα όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η λύση προϋποθέτει και τη συμφωνία της άλλης πλευράς. Δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Η επιδίωξη δεν ήταν κοινή αλλά εμείς δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα και τον προσανατολισμό μας και πιστεύω ότι θα πρέπει να συντονίσουμε τα βήματα μας για την επανέναρξη του διαλόγου που θα μας οδηγήσει σε αυτή την πολυπόθητη λύση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι «θέλω να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση να συμμετάσχω σε αυτή τη σημαντική σύνοδο» που αφορά τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο «κάτι που από κοινού επεξεργαζόμαστε μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, κατά κύριο λόγο με τα αραβικά κράτη, αλλά και τον Ισραήλ, χωρίς να αποκλείουμε ποτέ οποιονδήποτε.

Μέσα από την αποφασιστικότητα και τα μέτρα που πήρατε οδηγείστε προς τη σωστή πορεία.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη τη συνάντηση μας σήμερα είναι η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μπορεί μέσα από την κοινή μας συνεργασία και την ειλικρινή προσπάθεια μας για εξεύρεση μιας αποδεκτής από όλο τον κυπριακό λαό λύσης, και μη παραγνωρίζοντας ποτέ τις έγνοιες και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, να δούμε πώς συντονισμένα θα ενεργήσουμε ώστε μετά τις προεδρικές εκλογές, όποιος και αν εκλεγεί, να ενεργήσει σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα από κοινού πετύχαμε είτε αυτά αναφέρονται σε θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ είτε σε θέσεις της ΕΕ ώστε να πετύχουμε πραγματικά μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και το πιο σημαντικό να δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας λειτουργικής, βιώσιμης λύσης που να εδραιώνει πραγματικά ένα ευρωπαϊκό κράτος, απόλυτα ομαλό, μακριά από εξαρτήσεις, μακριά από εγγυήσεις, μακριά από επεμβατικά δικαιώματα ή στρατούς.

Είμαι βέβαιος ότι προς αυτό θα εργαστείτε κατά την επικείμενη επίσκεψη», είπε ο Πρόεδρος ευχόμενος ότι «μετά τις εκλογές επιτέλους να μπούμε σε ένα διάλογο που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις της δημιουργίας ενός κράτους απόλυτα εναρμονισμένου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ευχαριστώ και για την πρόσκληση και για την απόλυτα στενή συνεργασία που μέχρι σήμερα έχουμε σε όλα ανεξαίρετα τα θέματα», κατέληξε.