12/10/17

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας στα εγκαίνια του πολιτιστικού και εκθεσιακού χώρου «Σπίτι των Λατίνων»

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας στα εγκαίνια του πολιτιστικού και εκθεσιακού χώρου «Σπίτι των Λατίνων»

Εγκαινιάζοντας σήμερα το «Σπίτι των Λατίνων» τιμούμε την ίδια την κοινότητα, τιμούμε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μαζί τους και τιμούμε τη δημιουργική συμμετοχή τους στα δρώμενα της κοινωνίας μας.

Είναι σίγουρα μια σημαντική μέρα η σημερινή για την κοινότητα των Λατίνων, αφού χάρις ιδιαίτερα στις ενέργειες και την καθοδήγηση σας, κύριε Πρόεδρε, γίνεται πραγματικότητα το διαχρονικό αίτημα της κοινότητας για τη δημιουργία ενός χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί ως πολιτιστικό και εκθεσιακό κέντρο για να προβάλλει την ιστορία, την προσφορά και το έργο των Λατίνων στην Κύπρο.

Το υποσχεθήκαμε και το κάναμε πράξη.

Στο χώρο αυτό, στο «Σπίτι των Λατίνων», θα φιλοξενούνται, συγκεκριμένα, διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου, όπως ζωγραφικής, φωτογραφίας και παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ θα οργανώνονται φιλανθρωπικές και άλλες εκδηλώσεις, μέσω των οποίων θα αναδεικνύεται η πλούσια πράγματι προσφορά και δράση της κοινότητας.

Οι Λατίνοι αποτελούν, δίχως άλλο, ένα εκλεκτό κομμάτι του λαού μας με ιδιαίτερα δημιουργική τη συμμετοχή τους στα δρώμενα της κοινωνίας μας και με ισχυρή την επιθυμία και τη θέλησή τους να προσφέρουν στην πρόοδο και την ευημερία του συνόλου του λαού μας.

Τα πολλά ιστορικά και πολιτιστικά τους μνημεία που σήμερα αποτελούν αξιόλογο μέρος της συνολικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως και η έντονη και πολύ υψηλού επιπέδου δραστηριοποίησή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, σφραγίζουν ένα πολύ δυναμικό παρελθόν και συνάμα ιστορικό παρόν που με βεβαιότητα εγγυάται και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον προς όφελος της κοινής μας πατρίδας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Λατίνοι της Κύπρου συμμερίζονται πλήρως τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας για την εκκρεμότητα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και ότι διακαής πόθος και επιθυμία και των ιδίων είναι η επανένωση της πατρίδας μας μέσω της εξεύρεσης μιας λύσης που θα τερματίζει την κατοχή, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, και θα διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Είμαι βέβαιος ότι το Σπίτι αυτό των Λατίνων θα λειτουργήσει σύμφωνα και με το όραμα του πρώην Εκπροσώπου των Λατίνων κ. Μπενίτο Μαντοβάνη, με τον οποίο πρωτοείχαμε συνεργασία για την προώθηση της δημιουργίας και λειτουργίας του. Θα λειτουργήσει, δηλαδή, πέρα από τον ρόλο του ως καθοριστικού παράγοντα για τη συνοχή και διατήρηση της κουλτούρας των Λατίνων, και ως βήμα, επίσης, για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη των διαχρονικών αδελφικών σχέσεων και της συνεργασίας μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς, κύριε Μαντοβάνη, για τη διαχρονική σας προσφορά τόσο στην λατινική κοινότητα όσο και στην Κύπρο μας. Σήμερα πρέπει να νιώθετε περήφανος, γιατί το όραμα σας για το Σπίτι των Λατίνων έγινε πραγματικότητα.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά την Εκπρόσωπο των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κυρία Αντωνέλλα Μαντοβάνη για το σημαντικό έργο που επιτελεί και τη στενή και παραγωγική συνεργασία μας για προώθηση, σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και τις υπηρεσίες του κράτους, των προβλημάτων και των θεμάτων που απασχολούν ιδιαίτερα την λατινική κοινότητα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς τους συμπατριώτες μας Λατίνους της Κύπρου.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και πλήρη ευόδωση των στόχων σας.