19/10/17

Παρέμβαση ΜΑ στα ΗΕ στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την προστασία της απειλούμενης πολιτιστικής κληρονομιάς

Παρέμβαση ΜΑ στα ΗΕ στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την προστασία της απειλούμενης πολιτιστικής κληρονομιάς
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, προέβη την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 σε παρέμβαση, στο πλαίσιο της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου “Protecting Endangered Cultural Heritage: ‘Unite4heritage’ and the Italian Experience” (Προστασία της Απειλούμενης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Unite4heritage και η ιταλική εμπειρία).

Τη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας, σε συνεργασία με την UNESCO, και τελούσε υπό την Προεδρία του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού δρος Dario Franceschini.

Στην ομιλία του ο δρ Franceschini σημείωσε ότι το 2016 η Ιταλία και η UNESCO υπέγραψαν τη συμφωνία για τη δημιουργία μιας ιταλικής Ειδικής Ομάδας Δράσης για την προστασία της Τέχνης, των πολιτιστικών χώρων και των αρχαίων αντικειμένων που βρίσκονται σε περιοχές πολέμου ή συγκρούσεων ανά το κόσμο από τα χέρια εξτρεμιστών. Η ιταλική ομάδα “Unite4Heritage Task Force,” είπε, αποτελείται από 30 ειδικές μονάδες με εξειδικευμένους αστυνομικούς, καθώς και 40 εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην παρέμβασή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ευχαρίστησε την Ιταλία και την UNESCO για τη διοργάνωση της ενημερωτικής συνάντησης και υπογράμμισε ότι η δημιουργία της ιταλικής Ομάδας Δράσης “Unite4Heritage Task Force” για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Είμαστε υπερήφανοι που κατά τη διάρκεια της Συνάντησης της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έγινε τον περασμένο Μάιο, στην Λευκωσία, μέσα στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης άνοιξε για υπογραφή η νέα Σύμβαση για αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική ιδιοκτησία», είπε ο κ. Κορνηλίου.

Επιπλέον τόνισε ότι η νέα Σύμβαση έχει σχεδιαστεί ειδικά ως μέσο παγκόσμιας εμβέλειας, ανοικτή για προσχώρηση και από κράτη πέραν των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ενημέρωσε ότι η Κύπρος εργάζεται για τη δημιουργία μιας Ομάδας Φίλων μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών με επίκεντρο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα στενότερης συνεργασίας εντός των Ηνωμένων Εθνών και θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα κράτη να συμμετάσχουν και να την υποστηρίξουν, ιδιαίτερα την Ιταλία, η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε ο κ. Κορνηλίου.

Μεταξύ των ομιλητών που έλαβαν μέρος στη συζήτηση ήταν η Πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων κα Laura Boldrini, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις κ. Jean-Pierre Lacroix, η Διευθύντρια του Γραφείου της UNESCO στην Νέα Υόρκη κα Marie Paule Roudil, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβειρα Joanne Adamson, η οποία διάβασε δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Federica Mogherini, ο Αστυνομικός Διευθυντής για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΤΡC) της Ιταλίας Ταξίαρχος Fabrizio Parrulli και Μόνιμοι Αντιπρόσωποι κρατών μελών του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων του Αφγανιστάν, της Ελλάδας, του Νεπάλ, της Ολλανδίας, και της Πολωνίας. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ιταλίας, Πρέσβης Sebastiano Cardi.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή μικρού φιλμ που ετοίμασε η Unite4Heritage Task Force. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη διπλωματικών αποστολών, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί.