19/10/17

Εισαγωγική ομιλία Υπουργού Δικαιοσύνης στην παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς

Εισαγωγική ομιλία Υπουργού Δικαιοσύνης στην παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς
Η διαφθορά αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διεθνώς και η μη αντιμετώπιση της είναι απειλή στα θεμέλια της οικονομίας και της δημοκρατίας του κάθε κράτους. Αυτό η πατρίδα μας το έχει βιώσει στο μέγιστο βαθμό θα έλεγα, ενώ η κρίση που κτύπησε τον τόπο, φέρνοντας μας στα πρόθυρα της καταστροφής, ανέδειξε το πρόβλημα και στην Κύπρο.

Από τη πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου μέχρι και σήμερα η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη δείχνει δείγματα γραφής που αποδεικνύουν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στον τόπο μας αλλάζει και αλλάζει ριζικά.

Αρχής γενομένης από τις έρευνες για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος της οικονομίας της χώρας μας, για τις οποίες στηρίξαμε και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις ανακριτικές αρχές στο δύσκολο έργο που έχουν να διεκπεραιώσουν. Αναφέρω επιγραμματικά τον διορισμό της Επιτροπής Πική, η οποία κατέληξε σε μια εκτενή και εμπεριστατωμένη έκθεση για τους λόγους και τους υπαίτιους - πολιτικά υπεύθυνους - που οδήγησαν το κράτος στην οικονομική καταστροφή, καθώς επίσης και τη πολύ-επίπεδη στήριξη προς τον Γενικό Εισαγγελέα και την ανακριτική ομάδα για τη διευκόλυνση του τρόπου διερεύνησης των πολύπλοκων αυτών υποθέσεων.

Η αποφασιστικότητα μας για πάταξη κάθε μορφής διαφθοράς είναι αυτή που επέτρεψε βέβαια να βγουν στη συνέχεια στην επιφάνεια υποθέσεις διαφθοράς, όπως είναι αυτές του ΣΑΠΑ, των ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ, υποθέσεις εναντίον πιστωτικών ιδρυμάτων, η διερεύνηση των οποίων προχώρησε υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, ακόμα και εναντίον κρατικών αξιωματούχων.

Η Κυβέρνηση στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει το ανακριτικό έργο για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για την κατάρρευση της οικονομίας, έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Γενικό Εισαγγελέα και την ανακριτική ομάδα και δεν αναμιγνύεται στο έργο των ανακριτικών αρχών. Είναι πολύ καλά γνωστός ο διακριτός ρόλος της Κυβέρνησης και των ανακριτικών αρχών και ότι δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο τους και αυτή η Κυβέρνηση, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, όχι μόνο δεν παρέμβει αλλά ούτε πρόκειται να παρέμβει στο έργο των ανακριτικών αρχών για οποιαδήποτε υπόθεση για την οποία διεξάγεται ανάκριση. Η πορεία των ανακρίσεων αποτελεί αποκλειστική εκ του Συντάγματος αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα και των ανακριτικών αρχών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο λόγω πρόσκαιρων προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Αναγνωρίζοντας το μέγεθος της διαφθοράς στον τόπο μας και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη για πρώτη φορά τις συστάσεις ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών όπως π.χ. της GRECO ετοιμάσαμε, κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς.

Προς επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου ακολουθήσαμε την ολιστική προσέγγιση αφού το φαινόμενο της διαφθοράς είναι πολυδιάστατο και χρειάζεται συνδρομή από διάφορες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση τους.

Όμως δε μείναμε ως εκεί. Για πρώτη φορά μέσα και από συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες στρέφουμε τα φώτα εκεί που προηγουμένως δεν το είχαμε πράξει, ούτε ως κοινωνία ούτε και ως Πολιτεία, φανερώνοντας το μέγεθος του προβλήματος στη Κύπρο.

Αν επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της διαφθοράς θα πρέπει όλοι μαζί, κοινωνία και εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα και σταθερούς ρυθμούς. Η χάραξη της Στρατηγικής αποτελεί το πρώτο βήμα. Για να εφαρμοστεί η Στρατηγική χρειάζεται, εκτός από συντονισμένες δράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το θεσμικό υπόβαθρο για την υλοποίηση της, που αποτελείται κυρίως από το νομικό πλαίσιο.

Προτού προχωρήσουμε στη παρουσίαση του νομοσχεδίου, θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα μας ως Κυβέρνηση για πάταξη κάθε μορφής διαφθοράς στον τόπο μας. Για να μπορέσουμε όμως να επιτύχουμε σε αυτό το δύσκολο έργο χρειαζόμαστε τα απαραίτητα όπλα και επαναλαμβάνω τη συνεργασία όλων, γι’ αυτό θεωρούμε ότι αποτελεί πρωταρχική σημασία η υιοθέτηση του νομικού πλαισίου από τη Βουλή ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή της Στρατηγικής.
----------------