12/10/17

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στη Γενική Συνέλευση ΕΒΕ Λευκωσίας

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στη Γενική Συνέλευση ΕΒΕ Λευκωσίας

Είναι τιμή μου και προνόμιο, ως αρμόδιος Υπουργός για θέματα επιχειρηματικότητας, να βρίσκομαι απόψε ενώπιον των μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λευκωσίας και, από το βήμα της Γενικής σας Συνέλευσης, να σας συγχαίρω θερμά για όσα έχετε πετύχει με τη δράση σας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

Σε μια περίοδο που δοκιμάστηκαν οι αντοχές της οικονομίας μας, ο εμποροβιομηχανικός κόσμος της Λευκωσίας, όπως και στις υπόλοιπες επαρχίες, βρέθηκε με τις πρωτοβουλίες του στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για έξοδο της χώρας από την κρίση που γιγαντώθηκε τον Μάρτιο του 2013.

Για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ανάκαμψη, εσείς γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους ότι έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσουμε σωρεία προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η έλλειψη ρευστότητας, η ανεργία και οι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προκλήσεις που, αφού αναγνωρίσαμε άμεσα ως τη μεγάλη τροχοπέδη στην αναπτυξιακή μας πορεία, έδωσαν το έναυσμα για μια πιο ορθολογιστική προσέγγιση, η οποία υπαγόρευε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του Κράτους.

Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν, ακριβώς, την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθούμε. Σημειώνω ενδεικτικά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας μας που συνεχίζονται και φέτος, με την αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο του 2017 να ανέρχεται στο 3.5% και να αφορά σε όλους, σχεδόν, τους παραγωγικούς τομείς.

Η Κυβέρνηση, πρέπει να τονίσω, πάντοτε σε συνεργασία με τους φορείς και τα μελή της επιχειρηματικής μας κοινότητας, εργάζεται για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, βασιζομένου, κυρίως, στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και το επιχειρείν. Τούτο, επισημαίνω, αναδείχθηκε γι’ ακόμα μια φορά και με τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν από ένα δεκαπενθήμερο, για νέα έργα στη Λευκωσία συνολικής αξίας €420 εκατομμυρίων.

Ανάμεσα σε αυτά, ένα εξειδικευμένο κέντρο πληροφόρησης, εκπαίδευσης και προώθησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, καθώς και έργα που θα μετατρέψουν την επαρχία σας σε κέντρο αριστείας για την έρευνα και την καινοτομία, π.χ. μέσω της δημιουργίας του ερευνητικού κέντρου RISE και της αναβάθμισης του ερευνητικού κέντρου KΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εν πάση περιπτώσει, προς επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συνεχίζει να υλοποιεί προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, έχοντας εξασφαλίσει για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, κονδύλια για συγχρηματοδοτούμενα σχέδια χορηγιών ύψους €128 εκατομμυρίων. Μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί εγκρίσεις για €67,4 εκατ. σε 923 επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα €23 εκατ., περίπου, αφορούν 321 επιχειρήσεις της επαρχίας Λευκωσίας.

Επιτρέψτε μου να σας πληροφορήσω ότι, στην παρούσα φάση, εργαζόμαστε για την ψηφιακή μετατροπή της όλης διαχείρισης των εν λόγω Σχεδίων, με στόχο τη μείωση και βελτιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών εξέτασης και πληρωμής των αιτήσεων. Προγραμματίζεται δε ότι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα ξεκινήσουμε να ανακοινώνουμε σταδιακά και τις νέες προκηρύξεις των Σχεδίων.

Ασφαλώς, στο Υπουργείο εφαρμόζουμε, επίσης, Σχέδια για ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων επιχειρήσεων και επαγγελματικών οργανώσεων, με την αρμόδια Υπηρεσία να δέχεται σήμερα αιτήσεις, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2017, για επιδότηση της ιδιωτικής συμμετοχής σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις κατά το 2018.

Επιπλέον, στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση για αποτελεσματική διείσδυση των επιχειρήσεών μας σε νέες αγορές, με παράλληλη στόχευση σε τομείς και προϊόντα που η Κύπρος έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αναφέρω ενδεικτικά την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Κίνα για εξαγωγές εσπεριδοειδών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και τις πρωτοβουλίες μας για άνοιγμα των αντίστοιχων αγορών σε Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.

Η σταθερά ανοδική πορεία που ακολουθούν οι εξαγωγές των κυπριακών γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια είναι σαφώς αποτέλεσμα τόσο της δικής σας επιμονής και προσπάθειας, όσο και της δικής μας στήριξης. Συγκεκριμένα, το 2015 και το 2016, καταγράφηκαν αντίστοιχα αυξήσεις 13% και 16% στις εξαγωγές εγχώριων προϊόντων, ενώ πέρσι επί συνόλου €768 εκατ., τα φαρμακευτικά προϊόντα συνιστούσαν το 29%, το χαλλούμι 17%, το τσιμέντο 7% και οι πατάτες 6%.

Εξάλλου, την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας συνεχίζουν να στηρίζουν και οι εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες το περασμένο έτος ανήλθαν σε σχεδόν €8.9 δις, αυξημένες κατά 6,6% σε σχέση με το 2015. Οι κυριότερες χώρες, στις οποίες εξάγονται οι κυπριακές υπηρεσίες, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία που μαζί απορροφούν περίπου το 40%. Βασικός δε πυλώνας του τομέα παραμένουν οι εξαγωγές τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες το 2016, έτος ιδιαίτερα ευνοϊκό για τον εισερχόμενο τουρισμό, αποτέλεσαν το 28% των συνολικών εξαγωγών υπηρεσιών της Κύπρου.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της, αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης και εκσυγχρονισμού της μεταποιητικής βιομηχανίας. Σε συνεργασία, λοιπόν, με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, το Υπουργείο μας θα ανακοινώσει, μέχρι το τέλος του 2017, τη νέα ολοκληρωμένη Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική της Κύπρου για την περίοδο 2017-2030. Απώτερος στόχος να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια της κυπριακής βιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή, σημαντική βοήθεια για τους Κύπριους επιχειρηματίες αποτελεί, θεωρούμε, και η συνεχιζόμενη αναβάθμιση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, μέσω της εισαγωγής απλοποιημένων διαδικασιών και εκσυγχρονισμού τόσο των νομοθεσιών όσο και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρονται. Η επιχειρηματική κοινότητα έχει εκτιμήσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, παρουσιάζοντας αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων για εγγραφή νέων εταιρειών, οι οποίες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν γύρω στις 9.5 χιλιάδες. Συνολικά, οι εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο πλησίασαν τις 215 χιλιάδες.

Αγαπητά μέλη του ΕΒΕ Λευκωσίας,

Δεν έχω αμφιβολία πως η συνέχιση της συλλογικής προσπάθειας για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας θα επιφέρει ουσιαστικό όφελος στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αλλά και στη χώρα μας ως ευνοϊκού επιχειρηματικού πεδίου.

Το εγχείρημα βέβαια δεν είναι εύκολο και δεν χαρίζεται, αλλά τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ως εκ τούτου, θεωρώ υποχρέωσή μου, κλείνοντας, να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους της Κυβέρνησης, για την πολύπλευρη συνεισφορά σας στην ανάκαμψη της οικονομίας μας, προσβλέποντας στην παραπέρα συνεργασία μας για να δούμε ακόμη καλύτερες μέρες.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της φετινής Γενικής σας Συνέλευσης.

-------------------------