6/9/17

Ο Υπουργός Άμυνας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ

Ο Υπουργός Άμυνας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ
Στo Ταλίν της Εσθονίας μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Άμυνας θα αξιολογήσουν την επιτελεσθείσα πρόοδο και θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα σε σχέση με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), καθώς και την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας και το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Ο κ. Φωκαίδης αναμένεται να αναδείξει τη σταθερή βούληση της Κύπρου να παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στα θέματα της Άμυνας. Η μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε ημιεπαγγελματικό στρατό, η εν γένει αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και οι νέες υποδομές, καθιστούν τον ρόλο της Κύπρου ακόμη πιο σημαντικό στην νοτιοανατολική γειτονιά της Ευρώπης. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τις στρατηγικής σημασίας αμυντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος με όλες τις γειτονικές χώρες, υπό το πρίσμα του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και τις νέες ασύμμετρες απειλές, θα αναδειχθούν από τον Υπουργό Άμυνας, τόσο στο πλαίσιο της Συνόδου όσο και κατά τις διμερείς επαφές που θα έχει με ομολόγους τους Υπουργούς Άμυνας καθώς και Υπουργούς Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φωκαΐδης, αναπληρώνοντας τον κ. Κασουλίδη, θα συμμετάσχει και στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνέρχεται αμέσως μετά από το πέρας της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας. στο Ταλίν.