6/9/17

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην ετήσια συνεστίαση της Ένωσης Νέων Ασωμάτου

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην ετήσια συνεστίαση της Ένωσης Νέων Ασωμάτου




Είναι με μεγάλη χαρά που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να παρευρεθώ στην ετήσια συνεστίαση της Ένωσης Νέων Ασωμάτου η οποία διοργανώνεται με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής του προστάτη του κατεχόμενου χωριού σας, του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Η αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ εκκλησία του Ασώματου είναι και αυτή μάρτυρας της συνεχιζόμενης παράνομης Τουρκικής κατοχής με την πλήρη σχεδόν καταστροφή και κατεδάφιση των σπιτιών της κοινότητας και την μετατροπή της σε στρατιωτική ζώνη, καθώς και με την πολύ περιορισμένη λειτουργία της εκκλησίας, υπό τους όρους που θέτει εκάστοτε το κατοχικό καθεστώς.

Πριν από την τουρκική εισβολή, ο Ασώματος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Επαρχίας Κερύνειας, με 527 μόνιμους κατοίκους που δραστηριοποιούνταν στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ πολλοί απασχολούνταν στη Λευκωσία, με αρκετούς επίσης να έχουν διακριθεί ως δικαστές και λόγιοι. Μεγάλη ήταν και η δραστηριότητα που ανέπτυξε από της ίδρυσης της το 1972 η Ένωση Νέων Ασωμάτου, το Συμβούλιο και τα μέλη της οποίας συγχαίρω με την ευκαιρία θερμά για τους αγώνες και την όλη προσφορά τους.

Με τη συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Ασωμάτου, την Εκκλησιαστική Επιτροπή, τον Αρχιεπίσκοπο και τον εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή, όπως και με τη διατήρηση της επαφής και της ενότητας μεταξύ σας, μπορείτε με βεβαιότητα να καταστήσετε ακόμη πιο ισχυρή τη φωνή σας, προκειμένου να προωθήσετε τον πρώτο και μεγαλύτερο στόχο σας, που είναι και στόχος όλων μας, της ελεύθερης και ασφαλούς επιστροφής και επανεγκατάστασης στον ερημωμένο σήμερα Ασώματο.
Είναι πολύ καλά γνωστή η μεγάλη εκτίμηση που τρέφει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς το σύνολο των Μαρωνιτών. Εκτίμηση αλλά και υπερηφάνεια για την πολύτιμη συμβολή των Μαρωνιτών στην κυπριακή κοινωνία και την πολύ αγαστή και αδελφική σχέση τους με την Ελληνοκυπριακή κοινότητα, στην οποία επέλεξαν να είναι μέλη. Γι’ αυτό και πάντοτε, σταθερά και με σαφήνεια, τίθεται ως μια από τις διαπραγματευτικές προτεραιότητες της πλευράς μας η επιστροφή και των τεσσάρων Μαρωνίτικων χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Χωρίς αμφιβολία, η πρόσφατη εξαγγελία του κατοχικού καθεστώτος για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους αποβλέπει σε εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων που σχετίζονται με την υλοποίηση των σχεδιασμών της Άγκυρας, μέρος των οποίων ήταν και η πρόκληση του αδιεξόδου στη Διάσκεψη του Γκραν Μοντανά. Επιδιώκει την διαιώνιση της κατοχής και την πρόκληση νέων τετελεσμένων, ενώ υποχρέωση της Τουρκίας από το 1975 είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης που προβλέπει την ανεμπόδιστη επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Το ίδιο θα πρέπει να πράξει τώρα η Τουρκία και με τους πρόσφυγες της Καρπασίας και όλους τους άλλους που εξαναγκάστηκαν δια τη βίας να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Σίγουρα, η συγκεκριμένη εξαγγελία της ψευδοκυβέρνησης δεν αίρει την παρανομία και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου που έχει επιφέρει η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή.

Αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής όλων των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες, όπως και για την εφαρμογή και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των άλλων βασικών ελευθεριών όλων των νόμιμων κατοίκων της νήσου, στο πλαίσιο μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού η οποία να επανενώνει την πατρίδα μας και να τερματίζει την κατοχική. Μια λύση, πρωτίστως, χωρίς τα όποια εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και με διασφαλισμένη, επίσης, την πλήρη και οριστική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Η λύση που επιδιώκουμε θα πρέπει απαραίτητα να υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι της όποιας τρίτης χώρας. Θέλουμε τη χώρα μας επανενωμένη, αλλά όχι παραδομένη στην Τουρκία. Θέλουμε τη χώρα μας πραγματικά ανεξάρτητη, κυρίαρχη και ελεύθερη από ξένους στρατούς, ελεύθερη από ξένες εγγυήσεις και αλλότρια συμφέροντα.

Συγχαίρω και πάλι τους διοργανωτές της εκδήλωσης, διαβεβαιώνοντας πως σε ό,τι αφορά εμάς θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη συνεργασία μας με τη Μαρωνιτική κοινότητα, με την κυβέρνηση να παραμένει σταθερός συμπαραστάτης και αρωγός στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της.

Εύχομαι κάθε καλό σε όλους και καλή διασκέδαση.