15/9/17

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση του Δήμου Γερίου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση του Δήμου Γερίου



Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Προέδρου και των μελών του Δήμου Γερίου να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση με την επωνυμία «Γέρι-Ζωή και φως μέσα από την παράδοση», που σκοπό έχει να προβάλει ήθη και παραδόσεις που αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά του τόπου μας και τη φυσιογνωμία των ανθρώπων του λαού μας.

Η αποψινή διοργάνωση, που αποτελεί πλέον ένα καθιερωμένο θεσμό του Δήμου Γερίου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Κοινωνίες με χρώματα», μέσω του οποίου προωθείται η διαπολιτισμική ανταλλαγή μουσικών παραδόσεων και εθίμων. Απόψε η τοπική κοινωνία συμπράττει με μία μεγάλη ομάδα εθελοντών, με κατεχόμενους Δήμους και κοινότητες αλλά και με υπηκόους τρίτων χωρών που ζουν στην Κύπρο.

Πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη, πέρα από την πολιτιστική αλληλεπίδραση, μας συνδέουν με το παρελθόν και τις ρίζες μας, που αποτελούν πηγή της ύπαρξής μας, δίνουν νόημα στο παρόν μας και προοπτική στο μέλλον μας. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ένας ανεκτίμητος πλούτος, τον οποίο πρέπει να εκτιμήσουμε, να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε ζωντανό.

Στο πλαίσιο της αποψινής εκδήλωσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει παραδοσιακά επαγγέλματα καθώς και τον τρόπο κατασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων απολαμβάνοντας, ταυτόχρονα, μουσικές, γεύσεις και μυρωδιές μιας άλλης εποχής.


Είναι κοινή παραδοχή ότι αν ο άνθρωπος ξεριζωθεί από τον πολιτισμό του και το πολιτισμικό του περιβάλλον ξεριζώνεται και απομονώνεται από την ίδια τη ζωή του. Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζουμε το γεγονός αυτό και έχουμε εντάξει στις προτεραιότητές μας τα ζητήματα που αφορούν στην προώθηση του πολιτισμού και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας, με βασικό στόχο, την ενθάρρυνση της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας καθώς και της ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας αποτελεί η συνεργασία μας με διάφορες υπηρεσίες και οργανωμένα σύνολα και βεβαίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Δεδομένη είναι λοιπόν η στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς τους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης αλλά και όλους όσοι με τη συμμετοχή τους συμβάλλουν στην επιτυχίας της.

Καταληκτικά θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Δήμο Γερίου για την καθιέρωση αυτού του θεσμού μέσα από τον οποίο αναβιώνουν μνήμες, έθιμα και παραδόσεις με τρόπο νοσταλγικό για τους μεγαλύτερους αλλά και διδακτικό για τους νέους μας, στους οποίους πρέπει να προσφέρουμε ευκαιρίες, ώστε να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την ταυτότητα και την καταγωγή τους. Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω και στους χορηγούς της εκδήλωσης αλλά και σε όλους εσάς που με την παρουσία σας ενισχύεται την προσπάθεια των διοργανωτών. Εύχομαι να περάσετε όλοι ένα όμορφο βράδυ.