24/8/17

Συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ


Συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία, οι Πρόεδροι των ομογενειακών οργανώσεων, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και της Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).

Τη συνέντευξη παρέθεσαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και η Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κα Αντωνία Μιχαηλίδη, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου.

Προλογίζοντας τη διάσκεψη, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου αναφέρθηκε στην αθρόα συμμετοχή των αποδήμων στο φετινό, αναβαθμισμένο με καινοτόμες δράσεις Συνέδριο, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς του Προέδρους των ομογενειακών οργανώσεων και προς όλους τους απόδημους για τους διαχρονικούς αγώνες που δίνουν για την Κύπρο.

Αναφερόμενος στη νεολαία, ο κ. Φωτίου συνεχάρη τους νέους απόδημους για το σημαντικό έργο που επιτελούν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο. Όπως είπε, Κυβέρνηση και Πολιτεία θα συνεχίσουν να τους στηρίζουν με κάθε τρόπο.

Επιπλέον, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι το φετινό Συνέδριο επιβεβαίωσε τη θέληση των αποδήμων να συνεχίσουν τον αγώνα στο Κυπριακό. «Είμαστε σε μια δύσκολη φάση και, όπως πάντοτε, οι απόδημοι μάς δίνουν μαθήματα ενότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «αυτή την κρίσιμη περίοδο, ενωμένοι προχωρούμε στους στόχους που έχουμε θέσει, να τερματιστεί η κατοχή σε αυτόν τον τόπο».

Όσον αφορά διμερείς και τριμερείς συνεργασίες σε επίπεδο διασποράς, ο Επίτροπος είπε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση κοινών συμφερόντων. Όπως ανέφερε, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι συνεργασίες με την εβραϊκή διασπορά και τους Αρμένιους, στις οποίες εμπλέκεται και η Ελλάδα. «Δύο πολύ ισχυρές διασπορές ανά την υφήλιο και ιδιαίτερα σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, για το οποίο συζητήθηκαν, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, τρόποι προώθησης, διαφώτισης και πίεσης σε ξένα κέντρα λήψης απόφασης, ώστε να πειστεί και να πιεστεί η Τουρκία να δώσει πληροφορίες σχετικά με τους αγνοούμενους. «Είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα, 43 χρόνια μετά, να επιζητούμε ακόμα τα 2/3 των αγνοουμένων μας», ανέφερε, τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των αποδήμων, ο κ. Φωτίου είπε ότι στόχος είναι –και ήδη στις ΗΠΑ έχει εκφραστεί η επιθυμία- να προχωρήσουμε θεσμοθετημένα και με επαγγελματικό τρόπο σε μια πρώτη καταγραφή του απόδημου ελληνισμού της Κύπρου. Ο στόχος θα πρέπει να είναι σε όλες τις χώρες, ανέφερε, σημειώνοντας ότι, με μια πρώτη εκτίμηση, ο αριθμός ξεπερνά τις 500-600 χιλιάδες.

Για τα θέματα της διαφώτισης, ο κ. Φωτίου είπε ότι επιβάλλεται πλέον να ενισχύσουμε ξανά τα κονδύλια της διαφώτισης.

Σχετικά με τη διαφώτιση, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να δημιουργηθεί ένα ταμείο για τη διαφώτισης. Ο κ. Παπαευριπίδης είπε ότι οι βασικοί πυλώνες της δουλείας των ομογενειακών οργανώσεων είναι από τη μία το Κυπριακό και από την άλλη να διατηρήσουνε τις παροικίες ζωντανές και δυνατές προς όφελος της Κύπρου. «Ως εκ τούτου, επιμένουμε στην εμπλοκή της νεολαίας, στην οποία πρέπει συνέχεια να επενδύουμε και να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να εμπλακούν», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σιγά-σιγά, με συστηματική δουλειά, σταθερά βήματα ουσίας και δίνοντας ευκαιρίες στους νέους, θα καλυφθεί το χάσμα που υπάρχει.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, παίρνοντας τον λόγο, σημείωσε τον αναβαθμισμένο ρόλο του Συνεδρίου, ενώ αναφερόμενος στη διαφώτιση, τόνισε ότι είναι το μόνο όπλο που διαθέτουν οι απόδημοι, κυρίως στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε στο εθνικό μας θέμα. Οι απόδημοι θα συνεχίσουν τον αγώνα, ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ και θα εργαστούν σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας σε όλα τα επίπεδα, με τη βοήθεια και της νεολαίας.

Η Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ κα Αντωνία Μιχαηλίδη ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας και τους συνεργάτες του για το φετινό Συνέδριο, χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ επιτυχημένο κυρίως για τη νεολαία. Όπως είπε η κα Μιχαηλίδη, φέτος συμμετείχαν περίπου 40 νέοι από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, η Ζιμπάμπουε, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Όπως είπε, οι νέοι «ήρθαν εδώ με ελάχιστη αντίληψη για το τί είναι το συνέδριό μας και έφυγαν εμπνευσμένοι», αφού είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τις ρίζες και την ιστορία τους, το κυπριακό πρόβλημα και το ζήτημα των αγνοουμένων. Η κα Μιχαηλίδη ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, υπηρετώντας τους σκοπούς και τους στόχους τους προς όφελος της Κύπρου.

Σε ερώτηση σχετικά με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ήταν πάντοτε μια πολιτική που πρόσκειτο στην Τουρκία. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αλλαγή και συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Rex Tillerson, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά για το Κυπριακό και, ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε πρόβλημα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι η ομογένεια στις ΗΠΑ εργάζεται πριν από τη μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, Τόνισε, ωστόσο, ότι το έργο τους είναι δύσκολο, καθώς θα πρέπει να γίνουν πάλι συναντήσεις για να ενημερώσουν ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων είναι λόγω Τουρκίας. «Η επίθεση η δική μας είναι διαφώτιση πάνω σε αυτό το θέμα, ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», διαβεβαίωσε.

Σε ερώτηση προς τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ, εάν το Brexit θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς της Κύπρου με τους απόδημους, ο κ. Παπαευριπίδης είπε ότι σίγουρα το Brexit είναι κάτι «που μας επηρεάζει είτε άμεσα είτε έμμεσα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχουμε μεγάλες επιπτώσεις, τουλάχιστον απ’ ό,τι διαφαίνεται μέχρι στιγμής».

Για τις σχέσεις με τη Βρετανία, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ανέκαθεν η πολιτική των Άγγλων ήταν μια πολιτική ίσων αποστάσεων. Όπως πρόσθεσε, τον ανησυχούν οι θέσεις των Βρετανών κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, διαβεβαιώνοντας ότι, με την επιστροφή του στη Βρετανία, θα εργαστούν για το θέμα. «Δεν μπορείς να έχεις τους Βρετανούς στην αντίπερα όχθη», σημείωσε ο κ. Παπαευριπίδης.