14/7/17

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του ΤΕΠΑΚ

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του ΤΕΠΑΚ



Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης και ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, στη παρουσία και του προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου δρ Φιλίππου. Το μνημόνιο αποσκοπεί στην προαγωγή της εκπαίδευσης, την κατάρτιση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, την αξιοποίηση της επιστήμης και της έρευνας για την προαγωγή τεχνολογικών εφαρμογών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Άμυνας συνεχάρη ειδικά το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΤΕΠΑΚ για το έργο του στον τομέα της έρευνας, που τιμά την Κύπρο διεθνώς.

Ακολούθως, ανέφερε ότι, η επένδυση στην επιστημονική γνώση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την πρόοδο των σύγχρονων κοινωνιών και στο πλαίσιο αυτό, σταθερή πολιτική του Υπουργείου Άμυνας αποτελεί η οικοδόμηση συνεργασιών με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του τόπου.

Με την πολιτική αυτή έχουμε ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα μέσω των προγραμμάτων εξ αποστάσεως φοίτησης για τους εθνοφρουρούς, των θετικών κινήτρων για τους επαγγελματίες οπλίτες, αλλά και μέσω μεταπτυχιακών και επιμορφωτικών προγραμμάτων για τα μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Πέραν των παραπάνω, ανέφερε ότι, το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να επενδύσει και στο σημαντικό τομέα της έρευνας. Μέσω της συνεργασίας με το ΤΕΠΑΚ, αλλά και μέσα από προγράμματα χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες εκπόνησης προγραμμάτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Τέλος, ανέφερε ότι αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία, αλλά και επίκαιρη, ενόψει των ενεργειακών σχεδιασμών και προοπτικών της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου, η από κοινού διοργάνωση του 5ου εργαστηρίου της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την Προστασία των Κρίσιμων Ενεργειακών Υποδομών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), σε συνεργασία με επιλεγμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Κύπρου και της Ελλάδας. Προς τούτο ευχαρίστησε το ΤΕΠΑΚ για τη συμμετοχή αλλά και φιλοξενία της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Από πλευράς του, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ χαιρέτισε την πρωτοβουλία των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την Προστασία των Κρίσιμων Ενεργειακών Υποδομών, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, το οποίο θα προετοιμάσει κοινό προσχέδιο ιδέας- αντίληψης, το οποίο θα συμβάλει στην προστασία και στην αύξηση της ανθεκτικότητας των εθνικών ενεργειακών υποδομών, που σχετίζονται με τομείς της ασφάλειας και άμυνας του τόπου.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Υπουργό Άμυνας για το προσωπικό του ενδιαφέρον και την πολιτική του Υπουργείου για στενότερη συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανέφερε ότι, μέσω της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Άμυνας θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς έρευνας που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, οι οποίες θα επαυξήσουν τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία εκατέρωθεν.