6/7/17

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας για τα Επιμορφωτικά

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας για τα Επιμορφωτικά




Με ξεχωριστή χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήχθη κατά τη σχολική χρονιά 2015-16 με σκοπό την αξιολόγηση της λειτουργίας και της εφαρμογής του θεσμού των Επιμορφωτικών Κέντρων στην Κύπρο. Η έρευνα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται η Υπηρεσία Επιμορφωτικών Κέντρων σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα για αναστοχασμό και ανατροφοδότηση, ώστε να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του θεσμού αυτού, που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Κύπρο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στα Προγράμματα των Κέντρων συμμετείχαν κατά τη χρονιά που μας πέρασε 25.198 Μέλη.

Κατά την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία συλλογής δεδομένων, ερωτηματολόγια, τα οποία δόθηκαν στα Μέλη και στους Εκπαιδευτές των Επιμορφωτικών Κέντρων. Ως επιμέρους στόχοι ορίστηκαν η διερεύνηση των απόψεων και των αντιλήψεών τους έναντι του θεσμού και η καταγραφή εισηγήσεων σχετικά με την οργάνωση, την αναβάθμιση και τη βελτίωσή του. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν πολύ θετικά και κατέδειξαν την αναγκαιότητα, τη χρησιμότητα, την προσφορά και τη σημασία των Επιμορφωτικών Κέντρων στην κυπριακή κοινωνία.

Είναι καλά γνωστό ότι η λειτουργία των Επιμορφωτικών Κέντρων, αφενός στοχεύει στη Δια Βίου Μάθηση, Εκπαίδευση και Κατάρτιση και αφετέρου παρέχει σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες για επιμόρφωση, βελτίωση της ποιότητας ζωής και ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα των Κέντρων, ανεξάρτητα από την ηλικία και την ιδιότητά τους, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ουσιαστική γνώση στα θέματα που παρακολουθούν, καλλιεργώντας τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.

Τα ποικίλα προγράμματα που προσφέρονται, αφορούν στη διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών, στις τέχνες και χειροτεχνίες, στον πολιτισμό, στην υγεία, σε πρακτικές εφαρμογές καθώς και στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων. Σχετίζονται επίσης με θέματα γενικής φύσεως όπως οι δημόσιες σχέσεις, η επικοινωνία, η διοίκηση επιχειρήσεων, η δημοσιογραφία κ.ά.

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι τα Επιμορφωτικά Κέντρα προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σε διάφορα Ιδρύματα, όπως οι Κεντρικές Φυλακές, Στέγες Ενηλίκων, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων, Στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και σε ομάδες ατόμων με ειδικές ικανότητες, ψυχικές ασθένειες και σε άτομα τρίτης ηλικίας. Παράλληλα, παρέχουν δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά επαναπατρισθέντων Κυπρίων, αλλόγλωσσα παιδιά, νόμιμους μετανάστες, πολιτικούς πρόσφυγες και Τουρκοκύπριους καθώς και δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας σε Ελληνοκύπριους. Κατά τη φετινή χρονιά προσφέρθηκαν επίσης δωρεάν μαθήματα Ζωγραφικής, Γυμναστικής και Μουσική Χορωδία σε αιτητές ασύλου στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου, όπως και σε μετανάστες που διαμένουν στον Χώρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών Μεννόγειας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζοντας την αξία του εκπαιδευτικού και συνάμα κοινωνικού αυτού θεσμού, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για ποιοτική αναβάθμιση, αναδόμηση και περαιτέρω ανάπτυξή του. Άλλωστε η Εκπαίδευση Ενηλίκων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αφού η Δια Βίου Μάθηση, Εκπαίδευση και Κατάρτιση παραμένει μόνιμος και διαχρονικός μας στόχος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, τον Προϊστάμενο και τους Λειτουργούς της Υπηρεσίας των Επιμορφωτικών Κέντρων, καθώς και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, για τη συνεργασία που ανέπτυξαν μεταξύ τους στη διοργάνωση της συγκεκριμένης έρευνας αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους στην διεκπεραίωσή της. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα αποτελέσματα που προέκυψαν θα τύχουν άμεσης αξιοποίησης για ακόμη καλύτερη οργάνωση και βελτίωση του θεσμού, ενόψει και της προετοιμασίας που διενεργείται για την επανέναρξη της λειτουργίας των Επιμορφωτικών Κέντρων με τη νέα σχολική χρονιά. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερές μου ευχαριστίες σε όλους εσάς, τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την ανταπόκριση και την εδώ παρουσία σας.