4/7/17

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην τελετή βράβευσης των μαθητών Τεχνικών Σχολών που διακρίθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2016-17

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην τελετή βράβευσης των μαθητών Τεχνικών Σχολών που διακρίθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2016-17



Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι στην αποψινή τελετή βράβευσης που διοργανώνει η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Συνδέσμων Γονέων Τεχνικών Σχολών, με σκοπό να τιμήσει τους άριστους μαθητές που διακρίθηκαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις και πρώτευσαν κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί δεν επιβραβεύουν μόνο την κατάκτηση της γνώσης και τη διάκριση σε επίπεδο βαθμολογίας, αλλά τιμούν και τους άριστους στο ήθος και την αρετή. Επίσης, η εκδήλωση αυτή αναδεικνύει τις επιτυχίες της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και στέλνει μηνύματα ως προς το ψηλό επίπεδο των Τεχνικών μας Σχολών και τις δυνατότητες που αυτές παρέχουν στους μαθητές και τις μαθήτριές τους.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει διαμορφώσει και ξεκίνησε να υλοποιεί, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, έναν ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχεδιασμό για τη συνολική αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Η διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής στηρίχθηκε στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου και της συμβολής της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Κεντρική θέση μέσα στην πολιτική του Υπουργείου, που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται, κατέχουν ο εκσυγχρονισμός της δομής και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, η εισαγωγή νέων καινοτόμων προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, η βελτίωση και η επέκταση των υποδομών των Τεχνικών Σχολών και τα μέτρα αντιμετώπισης της αρνητικής προκατάληψης για τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα γενικής μόρφωσης, τεχνολογικής εξειδίκευσης και εργαστηριακής εξάσκησης, η Τεχνική Εκπαίδευση στοχεύει στην προετοιμασία αποφοίτων ικανών, είτε να εισέλθουν στην αγορά εργασίας με πολύ καλούς όρους εργοδότησης, είτε να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους ανέλιξη με ανώτερες σπουδές.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και στην αναβάθμιση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τα οποία λειτουργούν πλέον ως Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με επαγγελματική κατεύθυνση. Τα Ινστιτούτα παρέχουν τη δυνατότητα στους νέους μας, μέσα από υψηλής ποιότητας προγράμματα, να αποκτήσουν τις απαραίτητες επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορούν να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε αρκετούς κλάδους των Μεταλυικειακών Ινστιτούτων το ποσοστό άμεσης εργοδότησης ξεπερνά το 80% των αποφοίτων τους.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους Οργανωμένους Γονείς Τεχνικών Σχολών για το γνήσιο και έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν στην υλοποίηση του κοινού μας στόχου, που δεν είναι άλλος από το να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αξιοποιήσουν τις ικανότητες, τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, προσφέροντας τους κίνητρα και ευκαιρίες που θα τα οδηγήσουν στην επιτυχία.

Κλείνοντας, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς, η βράβευσή των οποίων μαρτυρεί ότι εργάστηκαν συστηματικά, μεθοδικά και με ζήλο.

Αγαπητά μου παιδιά,

Θέλω αρχικά να σας συγχαρώ θερμά για αυτά που έχετε πετύχει. Ό,τι καταφέρατε, το πετύχατε με τη δική σας προσπάθεια και τους δικούς σας κόπους, έχοντας τη συμπαράσταση και τη στήριξη από τους εκπαιδευτικούς και από την οικογένειά σας. Από το βήμα αυτό σας καλώ να προχωρήσετε με αξιοπρέπεια, αυτογνωσία, τόλμη, αυτοπεποίθηση και ήθος στηριζόμενοι στις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις αρχές που έχετε αποκτήσει. Είτε εισέρχεστε στο Πανεπιστήμιο είτε στον στίβο της δουλειάς, συνεχίστε να αγωνίζεστε με εργατικότητα, εντιμότητα κι εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Οι προκλήσεις είναι πολλές, έχετε όμως τις δυνατότητες, τη θέληση και τον ενθουσιασμό, ώστε να τις αντιμετωπίσετε, για το καλό το δικό σας και της πατρίδας. Σας συγχαίρω και πάλι για την επιτυχία σας και σας εύχομαι ολόψυχα κάθε μελλοντική επιτυχία.