3/7/17

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο 1ο Φεστιβάλ Ντομάτας, στο Μαρώνι, χθες

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο 1ο Φεστιβάλ Ντομάτας, στο Μαρώνι, χθες




Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την έναρξη της όμορφης αυτής εκδήλωσης που είναι αφιερωμένη στο σημαντικότερο λαχανοκομικό προϊόν της Κύπρου, την ντομάτα.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η καλλιέργεια της ντομάτας στην Κύπρο αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές αγροτικού εισοδήματος στον τόπο μας, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό, ένα από τα δυνατά σημεία της κυπριακής αγροτικής παραγωγής. Η Κοινότητα Μαρωνίου αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη ίσως παραγωγική περιοχή της Κύπρου σε ντομάτες, με ιδιαίτερα και ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Φυσικά αυτό δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως είναι οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες, οι βελτιωμένες τεχνικές παραγωγής που εφαρμόζουν οι παραγωγοί της περιοχής, η προσεκτική διαλογή, η τυποποίηση, η συσκευασία αλλά και η τεράστια εμπειρία και το μεράκι των παραγωγών της κοινότητας Μαρωνίου. Όλα αυτά συνέβαλαν, μετά από πολύ κόπο και μακροχρόνιες προσπάθειες, στη δημιουργία και κατοχύρωση ενός καλού ονόματος για την ποιότητα της ντομάτας Μαρωνίου στην κυπριακή αγορά.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αντιμετώπιση των νέων αυτών προκλήσεων με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα διάφορα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο είναι σε εφαρμογή. Τα μέτρα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους Κύπριους παραγωγούς να επωφεληθούν είτε με τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, είτε με τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών που σκοπό έχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής, τον καλύτερο προγραμματισμό αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα. Στόχος μας είναι η δημιουργία αναπτυξιακών ευκαιριών στην ύπαιθρο κατά τρόπο που να ενισχύει την επιχειρηματικότητα κυρίως των νέων.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι προσπάθειες μας για μεταρρύθμιση του αγροτικού μας τομέα. Έχουμε καταφέρει να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των αγροτών για τη δημιουργία Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων. Το Μητρώο αναμένουμε ότι θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και δράττομαι της παρουσίας μου εδώ για να καλέσω όλους τους αγρότες μας όπως εγγραφούν άμεσα για να επωφεληθούν αυτών που πραγματικά δικαιούνται.

Στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων που έχουμε θέσει ως Κυβέρνηση για τον αγροτικό μας κόσμο, που δεν είναι άλλοι από την κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών παράλληλα πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του αγροτικού μας τοπίου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω και πάλι ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη φιλοαγροτική της πολιτική και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό μας κόσμο.

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κίνημα Ενεργών Πολιτών Μαρωνίου και το Κοινοτικό Συμβούλιο για τη σημερινή πρόσκληση και εύχομαι σε όλους ολόψυχα καλή διασκέδαση.

_______________