3/6/17

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τη Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας, στο Λονδίνο

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τη Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας, στο Λονδίνο



Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συναντήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 με τη Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας κα Patricia Scotland, στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες των νησιωτικών κρατών της Κοινοπολιτείας ενόψει της Συνόδου για τους Ωκεανούς του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη.

Διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, που αποτελείται από μικρά νησιωτικά κράτη, έχουν υποχρέωση να αναδείξουν την σημασία της προστασίας των ωκεανών και θαλασσών για διασφάλιση της διαβίωσης και βιοτικού επιπέδου τους. Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνδράμει στις προσπάθειες της Κοινοπολιτείας για συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε., για προώθηση της γαλάζιας αειφόρου ανάπτυξης. Επίσης, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου για παροχή τεχνογνωσίας ή παροχής εκπαίδευσης σε άλλα νησιώτικα κράτη της Κοινοπολιτείας σε τομείς όπου η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει εμπειρογνωμοσύνη.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουγιάλης, κατόπιν πρόσκλησης της Γενικής Γραμματέως της Κοινοπολιτείας, θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές στη συζήτηση υψηλού επιπέδου που θα διοργανώσει η Κοινοπολιτεία στο περιθώριο της Συνόδου για τους Ωκεανούς στις 6 Ιουνίου, στην οποία θα αναδειχθεί η προτεραιότητα που δίδει ο Οργανισμός για την προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης και οικονομίας.

Κατά την επίσκεψη του στο Λονδίνο, ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της Κύπρου να συμμετάσχει στο δίκτυο δασών της Κοινοπολιτείας, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος που εκπονεί το «The Royal Commonwealth Society» ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, που στόχο έχει την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των 52 κρατών μελών του Οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Σε ειδική τελετή στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο κ. Υπουργός ανάφερε ότι η Κύπρος διά της συμμετοχής της, υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος, οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας και εξέφρασε την ευχή όπως πολύ σύντομα στο πρόγραμμα συμμετάσχουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας.