17/5/17

Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Δηλώσεις  Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής

------------------------------------------

Εγκλωβισμένοι αγοραστές
Αναφορικά με την πρόταση νόμου που αφορά την πώληση ακινήτων, αυτό που είναι ευρύτερα γνωστό ως εγκλωβισμένοι αγοραστές, σήμερα στην Επιτροπή Νομικών ακούσαμε ενστάσεις από πλευράς του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών. Η ομόφωνη πρόθεση της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, και άρα όλων των κομμάτων, ήταν να δώσει τη δυνατότητα σε εγκλωβισμένους αγοραστές που δεν είχαν την ευκαιρία στο παρελθόν να καταθέσουν τα αγοραπωλητήρια έγγραφα τους για σκοπούς ειδικής εκτέλεσης, να το πράξουν. Αυτή η πολιτική πρόθεση παραμένει. Έχουμε σημειώσει τις ενστάσεις του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, από εκεί και πέρα η πολιτική μας κατεύθυνση είναι να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων εκείνων των αγοραστών που για διάφορους λόγους δεν έγινε κατορθωτό να καταθέσουν τα αγοραπωλητήρια έγγραφα τους. 

Για ασυμβίβαστο
Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία που αφορά το ασυμβίβαστο αλλά και τη σύγκρουση συμφερόντων. Εκείνη η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε γιατί μεσολάβησαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου. Αλλά είχαμε προλάβει με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, να ψηφίσουμε μια πρόταση νόμου που καταργεί όλες τις εξαιρέσεις, τις αχρείαστες εξαιρέσεις, που υπήρχαν στον βασικό νόμο για το ασυμβίβαστο και που ουσιαστικά οδηγούσαν σε μια κατάσταση πραγμάτων που οι εξαιρέσεις ακύρωναν την πρόθεση για να υπάρχει ασυμβίβαστο. Συνάμα είχε εκπονηθεί μια μελέτη από Ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου την οποία σήμερα επαναφέραμε. Συζητήσαμε στη γενικότητα της και η πρόθεση μας είναι με βάση αυτή τη μελέτη να προχωρήσουμε στην θέσπιση νέων νομοθεσιών που να ενισχύουν το πλαίσιο σε ότι αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων και το ασυμβίβαστο, για όλες τις εξουσίες, και τις 3 εξουσίες για τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, αλλά και για τη δημόσια υπηρεσία. 
Έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη να βρούμε αρωγό σ’ αυτή την προσπάθεια της Βουλής και την Κυβέρνηση -  και η εκάστοτε Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έγνοια για αυτά τα ζητήματα - και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουμε ένα οδικό χάρτη για το πως θα προχωρήσουμε.

17/05/2017