4/4/17

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε γεύμα της Πρεσβείας της Μάλτας με την ευκαιρία της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε γεύμα της Πρεσβείας της Μάλτας με την ευκαιρία της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ




O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα σε γεύμα που παρέθεσε η Πρεσβεία της Μάλτας με την ευκαιρία της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο οποίο παρακάθισαν οι Πρέσβεις των χωρών μελών της Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στους Πρέσβεις, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και στις θέσεις αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού εντός των συμφωνηθέντων πλαισίων.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη σημασία, η λύση του Κυπριακού να βρίσκεται στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητά του για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς επίσης και τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές και να αφήνει ηττημένους, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, αλλά και που θα εδραιώνει ένα βιώσιμο, λειτουργικό ομόσπονδο σύστημα πλήρως εναρμονισμένο με την ΕΕ και χωρίς παρεκκλίσεις από τις όποιες υποχρεώσεις της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στις προτεραιότητες της Μαλτέζικης Προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες αλλά και το ίδιο όραμα.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τα τρία στοιχεία που είναι θεμελιώδους σημασίας στην προσπάθεια για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ, τα οποία είναι η Δημοκρατία, η Ενότητα και η Αλληλεγγύη.