3/4/17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στη βιβλιοπαρουσίαση του Νίκου Σεργίδη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στη βιβλιοπαρουσίαση του Νίκου Σεργίδη


Η συγγραφή ενός βιβλίου θεωρείται αδιαμφησβήτητα μια σοβαρή υπόθεση, καθώς ανοίγει δρόμους προς στοχασμό. Και όταν ασχολείται με πραγματικά γεγονότα που επηρέασαν την ίδια σου την πατρίδα, αποτελεί ιστορική κατάθεση.

Στο βιβλίο του Νίκου Σεργίδη, «ΦΑΚΕΛΟΣ: Αγνοούμενοι της Κύπρου», καταγράφονται λεπτομερώς τόσο τα προσωπικά βιώματα του συγγραφέα, όσο και τα γραπτά ντοκουμέντα, στα οποία είχε πρόσβαση γύρω από το θέμα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974. Ένα άλυτο ακόμη ζήτημα, για το οποίο η Κύπρος καλεί συχνά την Τουρκία να δώσει στοιχεία εξακρίβωσης των εναπομεινάντων αγνοουμένων.

Το βιβλίο, γραμμένο από αδελφό αγνοουμένου που βιώνει άμεσα τις επιπτώσεις του προβλήματος, είναι αποτέλεσμα δουλειάς τεσσάρων χρόνων και προσωπικών βιωμάτων περίπου σαράντα χρόνων. Ο συγγραφέας γνωστοποιεί τα παρασκηνιακά γεγονότα που συνέβησαν, προκειμένου να αναδείξει συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος, οι οποίες κρατούν σε εκκρεμότητα τα θέματα ταυτοποίησης των αγνοουμένων παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για σαράντα τρία τόσα χρόνια. Επιπροσθέτως, ο συγγραφέας επιχειρεί να φανερώσει τον ρόλο και τη συμπεριφορά των διάφορων κρατών και διεθνών οργανισμών που κλήθηκαν να δράσουν ή να τοποθετηθούν για το ζήτημα και που, πολλές φορές, οι ενέργειές τους ήταν αντίθετες με τις διακηρυγμένες αρχές και τις διεθνείς πρακτικές για θέματα αγνοούμενων προσώπων.

Ανατρέχοντας στα κεφάλαια του βιβλίου, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί πώς αξιόπιστες και σοβαρές πηγές ενίσχυαν, για τουλάχιστον μία δεκαετία μετά το 1974, την πεποίθηση ότι αγνοούμενα πρόσωπα βρίσκονταν στη ζωή και κρατούνταν από τον τουρκικό στρατό ως αδήλωτοι αιχμάλωτοι. Στη συνέχεια, θα λάβει γνώση για τη σύσταση των καταλόγων αγνοουμένων, αλλά και για τη στάση που κράτησαν τα εμπλεκόμενα μέρη: Κύπρος, Τουρκία, Ελλάδα και οι μεγάλες δυνάμεις. Σε άλλο μέρος του βιβλίου, ο αναγνώστης πληροφορείται για το Κίνημα και τις Οργανώσεις που συστάθηκαν από συγγενείς αγνοουμένων σε Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, στο τελευταίο μέρος του βιβλίου καταγράφονται οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων από διάφορες διεθνείς Επιτροπές και Οργανώσεις.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζουμε καλά ότι η λύση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά κυρίως από την Τουρκία, ή θα είμαστε πιο σωστοί αν λέγαμε, απόλυτα από την Τουρκία, της οποίας η συνεχής αδιάλλακτη στάση χειροτερεύει την κατάσταση, καθιστώντας το έργο της επίλυσης ακόμη πιο δύσκολο, αφού η διαρκής δική μας θέληση δεν έχει αποδώσει.

Οι συνεχείς προσπάθειες εξεύρεσης λύσης πρέπει να στοχεύουν στην κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κύπριων πολιτών περί ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας και να εδράζονται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Λύση του Κυπριακού δεν νοείται χωρίς την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων. Οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να πληροφορηθούν για την τύχη των προσφιλών τους που τα ίχνη τους χάθηκαν, υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία θα πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή και που την υποχρεώνουν να παράσχει κάθε διευκόλυνση στην προσπάθεια ταυτοποίησης, παρέχοντας όλες τις πληροφορίες που κατέχει σχετικά με την τύχη κάθε αγνοουμένου και επιτρέποντας να διερευνηθούν περιοχές που υπάγονται στις στρατιωτικές της ζώνες.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου έχει κάμει ενέργειες ώστε να μας παραδοθεί ο Φάκελος της Κύπρου. Συνεχίζω τις προσπάθειες αυτές και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση και ελπίζω ότι, εντός του έτους, θα μας παραδοθεί. Δεν μπορώ εκ των προτέρων να πω ότι θα υπάρξουν οποιεσδήποτε πληροφορίες, αλλά θα σας πω ότι αν υπάρχουν θα αξιοποιηθούν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον συγγραφέα του βιβλίου, για την ολοκλήρωση ενός βιβλίου, αναγκαίου εγχειρίδιου για τους μελετητές της νεότερης ιστορίας της Κύπρου. Εύχομαι ειλικρινά το περιεχόμενο του εν λόγω βιβλίου να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι καθαρά ανθρωπιστικό. Τέλος, εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να αποτελέσει αρωγό στην αφύπνιση του κυπριακού Ελληνισμού.