12/4/17

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς «Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπούρτζη»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς «Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπούρτζη»





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τονΑρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, επισκέφθηκε σήμερα το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς «Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπούρτζη», στον Δελίκηπο, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.

Μιλώντας στους οπλίτες και τους αξιωματικούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Εθνική Φρουρά είναι η αποτρεπτική δύναμη που μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικούμε και να προστατεύουμε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εδώ και 43 χρόνια η ελληνοκυπριακή πλευρά με ειλικρίνεια προσέρχεται στον διάλογο όπως πράττει και σήμερα. Διαβεβαιώνω ότι διαπραγματευόμαστε, προκειμένου να εξευρεθεί μια πραγματικά βιώσιμη λύση που θα δίνει προοπτική και μέλλον, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια της χώρας μας.

Για να φτάσουμε στο επιθυμητό, δηλαδή στην επανένωση της πατρίδας μας μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαιτείται και η άλλη πλευρά να κατανοήσει ότι ούτε μέσα από τις απειλές μπορεί να το πετύχουμε ούτε μέσα από τους εκβιασμούς.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είτε μεσολαβούν είτε αντιπροσωπεύουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα πως εμείς σεβόμαστε τις όποιες ανησυχίες που κάθε πολίτης έχει. Το ίδιο ελπίζω και η άλλη πλευρά. Ταυτόχρονα δηλώνω ότι δεν είναι νοητό η λύση αντί να εξυπηρετεί τον κυπριακό λαό, να εξυπηρετεί τρίτους.

Αυτό που θέλω να κάνω ξεκάθαρο είναι πως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην επιθυμία μας, προκειμένου να πετύχουμε μέσα από συμβιβασμό την οριστική λύση του προβλήματος.

Δεν είναι νοητό –και θέλω να το ξεκαθαρίσω- να συνεχίζει μια ευρωπαϊκή χώρα να είναι υπό την προστασία ή την εγγύηση μιας τρίτης χώρας. Δεν είναι νοητό μια ευρωπαϊκή χώρα να διατηρεί στρατεύματα ή μέρος των κατοχικών στρατευμάτων πως τάχα η εδώ παρουσία τους να είναι αναγκαία για τυχόν απειλές από τρίτους.

Η σχέση μας με όλα τα γειτονικά κράτη είναι άριστες. Δεν βλέπουμε να υπάρχουν εχθροί. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχουν φίλοι. Συνεπώς, δεν κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία από έξωθεν απειλές πέραν της μόνιμης απειλής με την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων.

Την ίδια ώρα, ο σεβασμός στην ομοσπονδία και στην πολιτική ισότητα, δεν σημαίνει ότι η μια εκ των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να έχει υπερπρονόμια, καθορίζοντας και την τύχη του συνόλου.

Όπως και δεν είναι νοητό να απαιτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, όπως η Τουρκία διεκδικεί για τους πολίτες της.

Δεν θα ήθελα να προχωρήσω στις οποιεσδήποτε δηλώσεις που να αποτελούν ή να μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για αιτιάσεις από την όποια πλευρά.

Έθεσα όμως τους όρους και τις προϋποθέσεις απαντώντας σε όσα ακούω. Συνεπώς η παρουσία μας, η αποφασιστικότητά μας και η καλή μας θέληση στον διάλογο δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται από κανέναν.

Περάσαμε δύσκολες ώρες ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Χάρη στις θυσίες του λαού μας, τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, τη συνεργασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των οργανωμένων συνόλων, των εργοδοτών και των εργοδοτουμένων, έχουμε κατορθώσει –και νιώθω περήφανος για αυτό- να μπούμε σε μια πορεία, αντί των καταστροφικών συνεπειών ως αποτέλεσμα της κρίσης, ανάκαμψης της οικονομίας. Και βεβαίως δεν παραγνωρίζω ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα, ήταν φυσικό. Όμως τέσσερα χρόνια μετά από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας, σήμερα βαδίζουμε στον δρόμο της ανάπτυξης.

Εύχομαι αυτή η πρόοδος της πατρίδας μας να συνοδευτεί και με το να είναι αυτή η τελευταία χρονιά που ζούμε υπό καθεστώς κατοχής».

Τέλος, απευθυνόμενος στους οπλίτες και τους αξιωματικούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω αμφιβολία ότι τόσο ο Αρχηγός της ΕΦ όσο και οι επιτελείς του πράττουν και θα πράξουν στο ακέραιο, όπως και εσείς το καθήκον σας».