20/3/17

Σειρά επαφών του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ρώμη

Σειρά επαφών του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ρώμη




Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ρώμη για την Έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την 60ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που φιλοξένησαν η Ιταλική Βουλή και Γερουσία, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης είχε σήμερα το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Pietro Grasso και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας κα Laura Boldrini. Τον κ. Συλλούρη συνόδευαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη κ. Τάσος Τζιωνής, καθώς και η Γενική Διευθύντρια της Βουλής κα Βασιλική Αναστασιάδου, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων κα Εύη Σταυρή-Χατζηγιάννη και η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων κα Χαρά Παρλά.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Grasso, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και την ευρύτερη περιοχή. Αντηλλάγησαν δε εκτενώς απόψεις για το θέμα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Τονίστηκε συναφώς η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κατά πιο ισορροπημένο τρόπο στο πλαίσιο της ΕΕ. Οι κ.κ. Grasso και Συλλούρης συζήτησαν, επίσης, τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων, τόσο στα φλέγοντα θέματα της μετανάστευσης και της ενέργειας, όσο και σε ζητήματα οικονομίας, πολιτισμού, παιδείας, επιστήμης και τεχνολογίας.

Στη συνάντηση με την κα Boldrini, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας τον αρνητικό ρόλο της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας. Η κα Boldrini τόνισε την ανάγκη να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της και υποστήριξε τη σύντομη και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Στη συνέχεια, ο κ. Συλλούρης και η κα Boldrini συζήτησαν τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, επισημαίνοντας την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει συλλογικά περισσότερες ευθύνες και να κατανείμει τα βάρη της κρίσης σε δικαιότερη βάση. Οι Πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων συζήτησαν, τέλος, το θέμα της περαιτέρω σύσφιξης της μεταξύ τους συνεργασίας, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και ιδιαίτερα στο πεδίο του πολιτισμού.