22/3/17

Αναφορά του Αν. Εκπροσώπου Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΓΓ, στην Νέα Υόρκη

Αναφορά του Αν. Εκπροσώπου Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΓΓ, στην Νέα Υόρκη





Κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Farhan Haq, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres, στην Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν στο παρόν αδιέξοδο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Haq επεσήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο κοντινό μέλλον. Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε, επίσης, την ευχή όπως οι συνομιλίες επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση πως, με την επανέναρξη των συνομιλιών, οι δύο πλευρές θα επισπεύσουν τις εργασίες τους, αξιοποιώντας την πρόοδο που πέτυχαν κατά τους τελευταίους 22 μήνες, έτσι ώστε η διαδικασία να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο προς την ολοκλήρωση μιας συνολικής λύσης.

Σύμφωνα με τον κ. Haq, ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την ετοιμότητα και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να στηρίζουν και να διευκολύνουν την κυπριακής ιδιοκτησίας, καθοδηγούμενη από τους ηγέτες, διαδικασία.

Τέλος, είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση για περαιτέρω συναντήσεις για την Κύπρο, όταν αυτές επιβεβαιώνονται.