3/3/17

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Συλλούρη στην επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου και στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Συλλούρη στην επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου και στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη θυσία ενός μεγάλου ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας, του Γρηγόρη Αυξεντίου. Στις 3 Μαρτίου 1957, ο Γρηγόρης Αυξεντίου έγινε ολοκαύτωμα στο κρησφύγετό του, θυσία στον βωμό της ελευθερίας, και πέρασε στο πάνθεο των αθανάτων της κυπριακής ιστορίας. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, η αυτοθυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αγώνα και αντίστασης, πηγή έμπνευσης για κάθε λαό που μάχεται για το δίκιο και την ελευθερία του.

Ως ελάχιστη απόδοση τιμής στον ήρωα, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία του η μνήμη!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συμπληρώνονται φέτος 160 χρόνια από την εξέγερση των εργατριών στα υφαντουργεία της Νέας Υόρκης στις 8 Μαρτίου 1857. Η εξέγερσή τους για ίσα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες στην εργασία αποτελεί σταθμό για το παγκόσμιο γυναικείο κίνημα και απαρχή του αγώνα για χειραφέτηση των γυναικών και διεκδίκηση της ισότητας.

Από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετά βήματα βελτίωσης της θέσης της γυναίκας στην Κύπρο. Εντούτοις, απομένουν πολλά, για να κατακτήσει η Κύπρια γυναίκα τη θέση που της αξίζει: Μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ίση μεταχείριση σε επίπεδο πολιτικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, ισότητα στη μισθοδοσία. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, απευθύνω εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων θερμό χαιρετισμό προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου και σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα για πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων σας σε όλους τους τομείς.